Els 125 anys d'història de la Cambra de Terrassa, plasmats en un llibre

Durant l'acte de presentació de la publicació es va homenatjar les empreses i establiments de la demarcació amb més de 125 anys d'activitat

Publicat el 14 de juliol de 2011 a les 10:03
La seu de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa va acollir ahir la presentació d'un llibre que recull els 125 anys d'història de l'entitat i que s'ha editat, justament, per commemorar el seu aniversari. L'acte va reunir representants del teixit empresarial, econòmic, polític i social del territori, tots els quals es van endur a casa un exemplar del llibre, titulat La Cambra, 125 anys creant futur, i escrit per les historiadores del Centre d'Estudis Històrics de Terrassa Ana Fernández i Lourdes Plans.

L'acte va comptar amb la presència del conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Francesc Xaviar Mena; de l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro; i del president de la Cambra, Marià Galí. Durant la seva intervenció, aquest últim va explicar que l'objectiu d'aquest llibre és “deixar constància del recorregut de la Cambra, que és un testimoni de l'evolució econòmica de la demarcació”. Galí també va recordar els inicis de la Cambra, que va néixer el 1886, una època en que “la indústria i l'economia vivien un punt àlgid a Terrassa”. Per la seva part, el conseller va destacar la confiança que el govern de la Generalitat té en les cambres de comerç: “ens ajudaran de cara al futur”. A més, va mostrar-se confiat en que la de Terrassa seguirà existint “d'aquí a 125 anys més”.

Homenatge a empreses amb una llarga trajectòria
A part de la presentació del llibre commemoratiu, a l'acte d'ahir es va fer un reconeixement a aquelles empreses i establiments amb més de 125 anys d'activitat a la demarcació de l'entitat. En total eren 17, però una no va acudir a recollir la plaça commemorativa ja que “ens ha comunicat que no allargarà gaire més els seus anys d'activitat”, va lamentar Galí. Per la seva part, l'alcalde, Pere Navarro, va dir que “en un món com en el que vivim, cal reivindicar aquestes empreses i la perdurabilitat de la seva activitat. Han tingut capacitat de superar els començaments i les dificultats creient en el que feien, treballant molt, etc.”.

Les empreses que van rebre la plaça commemorativa són: Argemí SA (1883), de Terrassa; Comunitat Minera Olesana, SCCL (1868), d’Olesa de Montserrat; EDOSA (Establecimientos Dalmau Oliveres, SA) (1883), de Rubí; Estanc Nº1 (1865), de Terrassa; Forn Cal Tano - Forn Gaietà Domènech, SL (1860), de Terrassa; Forn i Queviures Anglada (1875), d’Ullastrell; Hospital de Sant Llàtzer (abans s. XVII – seu actual 1870), de Terrassa; Hostal del Fum - Restaurant Burrull, SL (1872); Industrias Gráficas Minerva, SL (1886), de Terrassa; La Casa de les Boines (1886), de Terrassa; Marroquineria Martori (1885), de Rubí; Mina Pública d’Aigües de Terrassa, SA (1842), de Terrassa; Paloma Centre Comercial, SA (1864), de Terrassa; Pont, Aurell i Armengol SL (1875), de Terrassa; Suministros Tarrasenses, SA (1886), de Terrassa; UNNIM - Caixa Terrassa (1877), de Terrassa.