Els carrers de la ciutat es comencen a omplir de bosses d'escombraries

Els operaris de la neteja s'han manifestat aquest dimarts pels carrers de la ciutat oferint la mà estesa per arribar a un acord

Publicat el 13 de novembre de 2012 a les 19:00
Treballador d'Eco-equip, en la manifestació d'aquest dimarts Foto: Lluïsa Tarrida

La manifestació de treballadors en vaga del servei de neteja de Terrassa ha trepitjat els carrers aquest dimarts per fer sentir les seves reivindicacions. Els operaris han sortit de les instal·lacions del carrer d'Esla per anar recorrent la ciutat (Mútua, Font Vella, Raval, Rambla, carretera Montcada...) informant als terrassencs dels motius que els han impulsat a plantar-se.

Una de les parades clau d'aquesta manifestació ha estat davant de l'Ajuntament. Allà, s'ha llegit un manifest i el representant del comitè d'empresa ha entrat al Consistori per demanar reunir-se amb l'alcalde o amb el màxim responsable. Segons ha explicat Pere Llorent, president del comitè, "des de l'Ajuntament ens han dit que recullen l'oferta de negociar però que avui no podien parlar-ne. Sí que ens han dit que en els propers dies ens emplaçaran a una trobada per intentar arribar a un acord". Per la seva banda, l'altra part implicada, l'empresa municipal, encara no ha mogut fitxa, "no hem tornat a parlar sobre les condicions que ens han dut a la vaga, només ens hem reunit per concretar els serveis mínims", manifesta Llorent. 

"Èxit" del primer dia de vaga
Els sindicats han considerat que el primer dia de vaga ha estat un "èxit de participació, només hi ha hagut el personal d'oficines, però cap operari ha anat a treballar". De fet, segons subratlla el president del comitè d'empresa "no hi havia personal per fer els serveis mínims", així que per complir-los s'han hagut de presentar voluntaris, i el que s'ha decidit és que "el salari d'aquests treballadors es destinarà a fins benèfics, farem un donatiu a alguna entitat sense ànim de lucre". Els serveis mínims dictats pel Departament de Treball de la Generalitat reclamaven un total de 8 a 10 treballadors en actiu, bàsicament per cobrir la recollida de residus en centres hospitalaris, escoles i mercats.

"Hem notat que la ciutadania estava informada de la vaga, segurament perquè des de les associacions de veïns s'ha fet molt bona feina i s'ha anat explicant", subratlla Pere Llorent i afegeix "de moment, la resposta de la gent està sent positiva i comprensiva". Sobre les queixes rebudes per part d'altres treballadors municipals, el president del comitè ha assegurat que "aquesta vaga no es fonamenta sols en la part econòmica, perquè estem disposats a parlar-ne i a fer entre tots un esforç, del que ens estem queixant és que no es respecten els nostres drets laborals".

Llorent ha volgut sortir al pas de la resposta de l'Ajuntament afirmant que no hi ha marge legal per atendre les seves reivindicacions, "el que no és legal és no respectar el conveni dels treballadors. Només demanem tenir una seguretat i uns drets, i que es compleixi el conveni. A cap de nosaltres ens agrada fer vaga perquè perdem diners, nosaltres en tot moment hem estat disposats a arribar a un acord sempre i quan sigui transparent i amb caràcter igualitari i equitatiu".

Problemes a Sant Quirze
L'únic incident que s'ha produït en aquest primer dia de vaga ha estat perquè des de l'Ajuntament de Sant Quirze s'han queixat que no hi havia servei. Sembla ser que el Departament havia dictat els serveis mínims per a Terrassa però no per aquest municipi al qual Eco-equip també dóna cobertura. "Ens han dit que els treballadors de Sant Quirze no tenien dret a vaga, però nosaltres els hem respost que la vaga és d'empresa no de municipis. Per això no hem deixat sortir el camió. Hem parlat amb Treball i l'empresa per tal que dictamini els serveis mínims a Sant Quirze i quan ens arribi l'ordre no tindrem cap problema a complir-los", ha afirmat Llorent.

De moment, doncs, la situació es manté igual com estava. Sense acord i amb vaga.