Jarque, Cardús, Joan Martínez i Josep Salvador, Terrassencs de l'Any 2014

Un sociòleg, un metge, un activista social i un defensor de l'escola inclusiva són els escollits pel Social

Publicat el 07 de novembre de 2014 a les 12:50
Actualitzat el 07 de novembre de 2014 a les 13:35

Sílvia Torrent i Felip Elòsegui Foto: J.M.O.

Els Terrassencs de l'any 2014 són Josep Maria Jarque, Joan Martínez Maldonado, Josep Salvador i Salvador Cardús. Els noms els ha fet públics aquest matí de divendres Felip Elòsegui, president del Social, que ha estat acompanyat de Sílvia Torrente, secretària del jurat. Els 15 membres que el componen han fet 165 votacions per determinar qui es mereixia el reconeixement ciutadà. Els quatre han confirmat que accepten la menció. Felip Elsosegui remarca que són quatre grans personatges egarencs. Lamenta, però, que només s'hagin rebut enguany 6 propostes de candidatura, quan es va fer saber a 600 entitats locals. Les que han arribat el 2014 s'han afegit als romanents d'edicións anteriors. De cara a l'any vinent espera que la zifra se'n vagi cap a les 20 o 30.


Aquest any la festa d'entrega de premis es farà el 29 de novembre a les set del vespre al Teatre Principal de Terrassa. Posteriorment es fara el sopar d'homenatge. Abans es feia un dinar i la jornada es desenvolupava en diumenge.

Joan Martínez Maldonado
Neix a Almeria i de petit arriba a Terrassa. Fill de família nombrosa, participa en les activitats del casal de la Santa Creu, I mogut per la creativitat comença ajudant amb muntatges de teatre. Ja treballant de mecànic ajustador, es decanta cap al domini dels metalls. Més endavant canvia d'ofici i es dedica al fred i l'aire condicionat. Entra a l'associació de pessebristes on surt del disseny clàssic. Canta havaneres, forma part de grups musicals, fa teatre.... És la persona que no té un no per ningú. L'escultura, l'art que practica, el porta a presidir la Federació Catalana d'escultors. Actualment, desenvolupa la seva tasca a la Santa Creu, on ha tornat i ajudat a reactivar l'entitat.

Salvador Cardús
Salvador Cardús i Ros (Terrassa, 12 de juny de 1954 ) és escriptor i doctor en Ciències Econòmiques. Ha estat Fellow Visiting del Fitzwilliam College de la Universitat de Cambridge el 1993 i Visiting Research de l’Institute for European Studies de la Universitat de Cornell (EUA) el 2005 i del Queen Mary College a la Universitat de Londres el 2006. Actualment és professor titular de Sociologia a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la qual ha estat degà entre 2009 i 2011 .

El setembre del 2009 va ingressar a la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'Institut d'Estudis Catalans amb el discurs Tres metàfores per pensar un país amb futur. En l'actualitat forma part del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), un òrgan creat per la Generalitat de Catalunya per tal d'assessorar la Generalitat en el procés de transició nacional de Catalunya. És nét de l'historiador i cronista local Salvador Cardús i Florensa.

Ha estat membre de la Comissió per a l’estudi de les Polítiques d’Immigració del Parlament de Catalunya (2000-2001), del Patronat de la Fundació Cultural Caixa de Terrassa (1990-2004), de l’Observatori de la Infància i l’Adolescència del Departament de Benestar Social i del Comitè de Bioètica del Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya fins a 2005. 

Josep Maria Jarque
No ha nascut a Terrassa però hi viu des de l’ any 1966. Va ser el fundador del primer centre de formació ocupacional per a persones amb discapacitat intel·lectual a Les Fonts l'any 1958. Més tard va ser durant 11 anys director del Centre de Pedagogia Terapèutica de Terrassa, i entre 1962 i 1973, de l'Escola Fàtima d'Educació Especial.

Ha estat una persona molt activa en el món de la discapacitat i la formació a on va ser precursor de l’escola inclusiva. Tota la seva carrera professional ha estat centrada en això, però en un àmbit d’actuació més enllà de Terrassa. Va rebre la Medalla d’argent de la Ciutat. Amb 79 anys, continua de forma altruista ajudant i donant formació a persones.

Josep Salvador
És un dels grans noms de la història de l'esport terrassenc. No col·lecciona rècords ni gols, però les seves mans han passat pels millors esportistes de la ciutat. Responsable de la unitat de medicina esportiva de Mútua fins aquest any, la seva labor professional i el seu tracte directe i afable li han donat un prestigi i una proximitat a l'abast de molt pocs.

La seva tasca mèdica no ha estat exempta d'altruisme donat que ha col·laborat amb nombroses entitats esportives de la ciutat i en molts esdeveniments de primer nivell que s'han fet a Terrassa.

Una de les seves tasques més destacades, quant a èxits esportius, l'ha desenvolupat com a metge de la selecció espanyol d'hoquei patins. Va ser metge oficial dels Jocs Olímpics de Barcelona'92 a la subseu olímpica de Terrassa.

Salvador ha viscut en primera persona els èxits d'aquest esport i a la seva vitrina té tres títols mundials com a component de la selecció espanyola més premiada de tots els temps. El seu primer Mundial va ser l'any 2001 i l'últim l'any 2011. A
més a més ha pujat al graó més alt del podi en el Campionat d'Europa en 4 ocasions.

El doctor Salvador ha fet 65 anys aquest mes d'octubre i s'ha jubilat com a director de la unitat de medicina de l'esport de Mútua. Tot i així, continua amb la seva tasca mèdica en entitats de la ciutat, vinculat al Club Natació Terrassa i a l'Associació Esportiva Mitja Marató com a metge i als equips d'hockey de Divisió d'honor de l'Atlètic Terrassa Hockey Club, tasca que porta desenvolupant durant molts anys.

Per la seva consulta segueixen passant desenes d'esportistes locals, més i menys coneguts, que troben en els seus coneixements una sortida a qualsevol problema mèdic que puguin tenir.

El propòsit del Social és el de seleccionar cada any uns terrassencs (d’un a quatre) que, per la seva trajectòria cívica, hagin enaltit la ciutat en els camps de la cultura, l’art, la beneficència, l’abnegació o l’esport. És condició indispensable estar vinculat al municipi per la formació, l’actuació o per ambdues coses alhora, independentment d’haver-hi nascut o no. Són condicions a considerar l’altruisme i l’abnegació en la seva actuació, per la qual cosa el jurat desestima aquelles que entén corresponen al desenvolupament estricte de l’activitat professional. No podrà ser escollit qui estigui exercint un càrrec polític.

Encara que el títol atorgat sigui el de Terrassenc de l'Any, es valora que els mèrits a considerar no han de limitar-se al curt espai d’un any ni a un període determinat, sinó que tenen preferència les virtuts confirmades o consolidades per una dilatada actuació. Aquí, l’any no significa res més que el moment en que els mèrits són públicament reconeguts. Això no obstant, es pot nomenar Terrassenc de l’Any qui, en un moment determinat, encara que només hagi estat d’una manera esporàdica, hagi fet quelcom extraordinari a benefici de la ciutat, o d’algun o alguns dels seus ciutadans.