La fiança de lloguer és obligatòria però es paga poc

A finals de febrer i només en expedients corresponents a aquest any, l’Incasol té oberts 4.251 expedients, només a la ciutat, Sabadell, Mataró i Manresa

J.M.O.
10 de març del 2014
La Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa afirma que hi ha un fort incompliment a la ciutat i d’altres poblacions catalanes de l’obligació de dipositar la fiança de lloguers. Quan es fa un contracte, tant si és d’habitatge com de local, és obligatori el dipòsit  i l’enregistrament del contracte. L'entitat es mostra preocupada. La fiança ha de ser com a mínim d’un mes en el cas d'un habitatge i si ho és de local (oficines, naus, despatxos, comerços? com a mínim de dos. En tots els cassos, el termini per a dipositar-la és de dos seixanta dies des de la data del contracte, com a màxim.

L’Institut Català del Sòl (Incasòl), és l’organisme de la Generalitat que s’ocupa de vetllar pel compliment d’aquesta obligació. A Terrassa i la seva demarcació, a més d’altres poblacions de Barcelona, la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca és l’entitat gestora amb conveni vigent amb el propi Incasòl.

A finals de febrer i només en expedients corresponents a aquest any, l’Incasol té oberts 4.251 expedients, només a Terrassa, Sabadell, Mataró i Manresa (sense comptar altres municipis de l'àrea d’influència).

Això significa que el compliment d’aquesta obligació de dipositar és molt millorable, afirma Joan Planas Comerma, secretari de l`entitat egarenca. "Tinguem en compte que amb els ingressos que generen aquests diners –que són en concepte de dipòsit i es reintegren íntegrament als propietaris o arrendadors al moment que es cancel·la el contracte- la Generalitat porta a terme  amb caràcter prioritari la seva política d’habitatge (per exemple amb l’Avalloguer o la construcció i gestió d’habitatges de promoció pública o sòl industrial, entre d’altres)".

D’aquests expedients, 1.023, ho són oberts a Terrassa i d’ells estan en gestió directa perquè el propietari ingressi la fiança un total de 153, en requeriments en tràmit n’hi ha 861 i en tràmit ja citats 9.

Tot i les xifres, d’altres poblacions com Sabadell en tenen més oberts, amb 1.413. Mataró i Manresa,  909 i 906, respectivament.

La Cambra de la Propietat de Terrassa, on poden efectuar-se des de l’any 1947 aquests dipòsits de fiances, per evitar que la ciutadania s'hagi de desplaçar a Barcelona per tal d’atendre els requeriments en fase de citació,  ha ofert al Servei de Fiances de l’institut Català del Sòl les seves instal·lacions.

A banda, en els darrers temps s’està comprovant en les cancel·lacions de les fiances (i retorn dels dipòsits legalment efectuats) moltes situacions en què es demana la devolució indeguda de la fiança, tot i estar vigent el contracte o també d’altres molt més greus, com l’apropiació de fiances per part d’intermediaris  del sector dels arrendaments.
L’Incasòl  ha tramés a la Cambra instruccions per tal de incentivar els controls per evitar devolucions indegudes de fiances.