
Prop de 1.700 persones a Terrassa pateixen artritis reumatoide (AR), una malaltia reumàtica autoimmunitària i crònica, que arriba a ser discapacitant si no se'n controla la progressió a temps. Es caracteritza per la inflamació de les articulacions i produeix dolor, deformitat i dificultat o rigidesa de moviment, encara que també pot afectar altres parts de l'organisme. "Quan els pacients reben el diagnòstic senten incertesa davant del futur i incomprensió, ja que en aquell moment no compten amb suficient informació sobre la patologia", afirma Patrícia Planas, coordinadora i psicòloga de la Lliga Reumatològica Catalana.
Per corregir aquest dèficit, la Mútua de Terrassa acollirà aquest dijous una sessió informativa adreçada als pacients. Serà inaugurada per Antoni Salvadó, Regidor delegat de Serveis Socials, Salut, Joventut i Lleure Infantil. La sessió començarà a les sis de la tarda, amb la presentació/moderació de del doctor Manel Pujol, del Servei de Reumatologia de la Mutua.
Posteriorment, es faran dues xerrades: "Artritis Reumatoide, què és i com abordar-la", a càrrec de la doctora Georgina Salvador, també del servei d'aquesta malaltia a la Mutua i "El paper del pacient vers l'AR", de Patrícia Planas. A les set, torn de preguntes, que deixarà pas a la cloenda i al còctel.
Informació i ajuda psicosocial
"Informació seriosa, objectiva i fiable és la principal demanda dels afectats per l'AR recentment diagnosticats, ja que els aporta seguretat i els proporciona una perspectiva més real de la seva malaltia", explica Planas. Aquesta informació els permet afrontar l'impacte personal, social i laboral que poden arribar a patir. "Tenir més coneixement sobre l'AR implica un millor control de la malaltia i una major qualitat de vida a llarg termini", assenyala aquesta psicòloga.
La segona eina més sol·licitada pels pacients amb AR és l'ajuda psicosocial. La majoria de les persones no sap que es tracta d'una malaltia crònica i autoimmunitària, de manera que els angoixa no saber com evolucionarà. "Senten soledat i entren en un procés de dol per la pèrdua de salut i les seqüeles que això els suposarà", assegura aquesta psicòloga.
Per a fer front a aquests desafiaments, la seu de la Lliga a Terrassa ofereix informació i suport psicològic i social, grups d'ajuda mútua, sortides culturals, serveis de nutrició i fisioteràpia, entre altres serveis.