«Trists i decebuts»: protesten al cim de la Mola contra el tancament del restaurant

La Diputació no renova la concessió després de 58 anys i executarà un pla de manteniment de l'entorn de 2,6 milions d'euros

Manifestació a la Mola en contra del tancament del restaurant.
Manifestació a la Mola en contra del tancament del restaurant. | ACN / Àlex Recolons
Nació
20 de gener de 2024, 15:36
Actualitzat: 20:33h
Aquest diumenge el restaurant al cim de la Mola dirà el seu adeu definitiu. Un adeu no volgut després de gairebé seixanta anys servint plats als excursionistes que feien el cim. Un adeu únic i irrepetible, ja que el restaurant al sostre del Vallè és l'únic de tot l'estat espanyol on el menjar i els recursos arriben sense vehicles de motor. Són les mules que s'encarreguen de pujar i baixar tot el que és necessari pel funcionament d'aquest establiment de restauració. Cada any a La Mola hi pugen al voltant de 300.000 persones i el restaurant serveix fins a 23.000 àpats. 



Per això, avui una cinquantena de clients i excursionistes han volgut protestar des del cim per manifestar-se en contra de la decisió de la Diputació de Barcelona de tancar el restaurant per tal de preservar l'entorn natural. Consideren que ha estat una decisió  “injusta” i “desproporcionada”.

Entre crits de Volem esmorzar, La Mola és de tots i Gomar dimissió, els concentrats, amb la família propietària del negoci visiblement emocionada, han criticat que el pla de la Diputació de Barcelona per preservar el monestir i l’entorn seria compatible amb el manteniment del negoci. “Veiem bé que es facin obres i es preservi l’entorn, però les formes no han estat les correctes”, ha apuntat Rosa Alsina. Els propietaris han dit sentir-se “com si els desnonessin de casa seva”. De fet, s'invertiran 2,6 milions d'euros en un pla específic per la restauració del monestir així com per la millora de l'espai. 



Al restaurant de la Mola, ple de gom a gom durant tot el matí, res feia indicar que demà serà el seu darrer dia obert després de 58 anys. Amb les emocions a flor de pell, el seu propietari, Joan Bernadí, ha reconegut estar “trist i decebut” per la decisió presa per la Diputació de Barcelona de tancar l’establiment per frenar la degradació del monestir i del seu entorn. 
 

Interior del restaurant La Mola, l'últim cap de setmana que estarà obert. Foto: ACN / Àlex Recolons


El seu fill Ferran, entre llàgrimes, ha reconegut que són moments durs per a la família perquè és com si els fessin fora de casa. Amb tot, ha agraït el suport i escalf rebut per part de les desenes de clients que han pujat aquest dissabte al cim. “Aquests 58 anys han valgut la pena veient l’estima de la gent”, ha afegit. Pare i fill han lamentat que se'ls hagi "culpabilitzat" i han assegurat que amb restaurant o sense el cim de la Mola serà un lloc molt visitat. 

Molts dels participants a la protesta eren veïns de l’entorn que pugen a La Mola sovint des de fa anys. Un d’ells, la Rosa Alsina, explica que fa 50 anys que visita el cim i que està trista per la manera com s’han fet les coses. En aquest sentit, ha recordat que la família propietària fa 58 anys que porten el negoci i que la manera de fer-los fora no ha estat la correcta. Aquí, ha deixat clar que tots els espais naturals necessiten un manteniment per evitar-ne la degradació, però que aquests treballs es podrien fer amb el restaurant obert.
 

Excursionistes pujant a la Mola. Foto: ACN / Àlex Recolons


En Toni Pérez, al seu torn, ha assegurat que les raons donades per la Diputació per justificar el tancament “no s’aguanten per enlloc” i que demostren que qui ha pres la decisió no coneix La Mola. “El que diu la Diputació no és veritat, i jo els pregunto perquè no han fet fins ara res del que han anunciat”, ha reblat Orland Pons.

De fet, les entitats ecologistes també han demanat "mantenir viu" el monestir del cim de la Mola i que es deixi obert l'espai de menjador com a refugi d'excursionistes, un cop s'hagin fet les tasques de condicionament previstes per la Diputació de Barcelona, així com a habilitar un servei de lavabo que substitueixi els sanitaris de l'edifici.



Els excursionistes han deixat clar que seguiran pujant a La Mola com fins ara però han reconegut que sense el restaurant “no serà el mateix”.