Àngel Ros assegura que el pacte amb C's és una llegenda urbana

El batlle manté el compromís de tornar-se a presentar com a candidat del PSC a l'alcaldia de Lleida | També assegura que es manté ferm i no vol col·laborar amb l'1-O

Publicat el 03 d’agost de 2017 a les 10:41
Actualitzat el 03 d’agost de 2017 a les 11:02
El pacte amb C's a la Paeria és una llegenda urbana, almenys així ho creu  l'alcalde, Àngel Ros, en una entrevista al matí de Catalunya Ràdio aquest dijous. El socialista ha reiterat que no preveu tancar cap pacte estable amb altres formacions en el que queda de legislatura tot i "l'excel·lent relació amb Cs i PP". El batlle aposta per seguir amb la "geometria variable" que està marcant l'actual mandat en què el PSC no compta amb majoria absolta.

Ros manifestat novament la seva voluntat de tornar-se a presentar com a candidat del PSC a l'alcaldia de Lleida el 2019, amb les condicions que el partit així li ho demani i que la seva família el deixi fer-ho. 

L'alcalde de Lleida ha tornat a posar de relleu que la ciutat de Lleida té una mancança de mitjanes i grans superfícies comercials i s'ha mostrat convençut que durant l'any 2019 alguns dels tres projectes comercials que plantegen ubicar-se a la ciutat (Torre Salses, Carrefour i Gran Gardeny) ja podria ser una realitat.

No vol col·laborar amb l'1-O

Ros ha reiterat que l'Ajuntament de Lleida no col·laborarà institucionalment amb un referèndum si aquest "no està pactat i està fora dels marcs legals" i ha deixat clar que la Paeria "estarà sempre dins els marcs legals", motiu pel qual ha tornat a rebutjar la cessió de locals municipals. Per l'alcalde de Lleida i president del PSC, "el problema entre Catalunya i la resta d'Espanya s'ha de resoldre dins el marc legal" i ha qualificat de "paradoxa" que els partidaris de complir la llei "hàgim de justificar la nostra posició". 

Així mateix, l'alcalde de Lleida ha tornat a manifestar que no anirà a votar l'1-O –tot i haver-ho fet al 9-N- perquè "un referèndum és un acte solemne en què els ciutadans al qual han arribat institucions o forces polítiques i, en aquest cas, aquest pacte no hi és", ha afirmat. "El referèndum d'independència no és un procediment legal ni el que necessita el país", ha defensat l'alcalde de Lleida, tot lamentant que la reclamació del dret a decidir "l'hagin derivat cap a l'exercici de la independència de Catalunya". 

Àngel Ros preveu un "nivell molt alt de tensió" en els mesos previs a l'1-O i, en aquest sentit, ha advertir que "la radicalització de les postures no ajuda al diàleg". L'alcalde de Lleida ha dit que pensa més en el 2 d'octubre, dia en què confia que Puigdemont i Rajoy s'asseguin a la taula per negociar. 

El conflicte de Sixena

Ros considera que "no es pot barrejar" la voluntat del Govern d'organitzar un referèndum amb un tema com el conflicte entre Catalunya i Aragó per l'art de Sixena, tal com va fer el president d'Aragó, Javier Lambán, quan va qualificar la decisió de la Generalitat de no lliurar les 44 peces que es troben al Museu de Lleida com el "primer acte de rebel·lió enfront a l'estat de dret".

L'alcalde de LLeida no ha descartat que la policia pugui acabar entrant al museu lleidatà per endur-se els béns si la jutge d'Osca així ho demana però ja ha advertit que l'execució "cautelar" de la sentència podria generar situacions "irreversibles". En aquest sentit, ha remarcat que aquesta sentència "encara té un llarg recorregut jurídic" i ha asseverat que "el dret empara" que les obres segueixin a Lleida. D'altra banda, Àngel Ros ha reiterat que la Paeria de Lleida no col·laborarà amb l'1-O "si no és un referèndum pactat i està fora dels arcs legals".

EL batle ha defensat el litigi per l'art entre Catalunya i Aragó encara "té molt recorregut jurídic" i ha ressaltat que "hi ha arguments a favor de cadascuna de les dues parts i, per descomptat, a Catalunya creiem que ens assisteix el dret". Ros ha defensat que les peces que es troben al Museu de Lleida, tant les originàries de parròquies de la Franja com del Monestir de Sixena, "va ser adquirit amb totes les garanties des de tots els punts de vista". Des d'un punt de vista moral, però, "gràcies al fet que aquest art està en aquests moments a Catalunya, podem debatre si ha d'estar a Catalunya o a Aragó, perquè d'altra manera aquest una part d'aquest art estaria destruït i una altra en museus d'altres llocs del món", ha manifestat.

Per Ros, l'execució cautelar de la sentència de la jutge d'Osca que obliga la Generalitat a lliurar a Aragó les peces de Sixena que hi ha al Museu de Lleida podria generar situacions "irreversibles". Tot i això, no descarta que la policia pugui acabar entrant al museu lleidatà per endur-se els béns artístics si el jutjat així ho acaba sol·licitant, tal com li demana el govern aragonès.