Quina funció fa la Comunitat de Comunes? La Comunitat de Comunes agrupa 13 municipis de l’Alta Cerdanya que en volen formar part voluntàriament. En un principi eren 8 els municipis que la formaven, i es van unir per promocionar de forma conjunta la destinació Pirineus-Cerdanya. Actualment, els principals camps de treball són seguir potenciant aquesta destinació a través d’Internet, millorar el benestar dels habitants de la comarca (fa poc, hem comprat una residència per a la gent gran a Ur, que estava a punt de tancar i l’hem millorada) i desenvolupar econòmicament la comarca.
Què esteu fent en aquest últim camp? Hem fet dos polígons industrials, un d’ells de 10 hectàrees a Sallagosa, on de moment s’hi ha instal•lat 40 empreses, i un altre a Oceja. A més, també farem un centre comercial prop de la frontera espanyola, a la zona de La Guingueta d’Ix. També estem estudiant maneres de desenvolupar l’estació internacional de La Tor de Querol-Enveig, per on anualment hi passen 400.000 passatgers, de forma que sigui un bon aparador turístic.
Darrerament hi ha hagut alguns problemes amb Font Romeu... Sí, la comuna de Font Romeu es va adherir a la Comunitat l’any 2007 i un any després va canviar l’equip de govern. L’actual alcalde veu les coses diferents, i no creu que el municipi i la Comunitat tinguin uns objectius comuns en matèria de turisme, ja que Font Romeu és una marca turística prou coneguda i vol anar per lliure. Precisament per això ha demanat deixar de formar part de la Comunitat, però el Prefecte l’ha obligat a quedar-se. De fet, a partir del 2011, el Prefecte podria estar autoritzat a obligar a tots els municipis a formar part d’una Comunitat de Comunes.
Com veieu la situació de les estacions d’esquí a l’Alta Cerdanya? No és fàcil. Actualment la neu representa el 40 % de l’economia de l’Alta Cerdanya, i si les estacions fallen, la repercussió és molt greu per a la comarca. Està bé que les estacions competeixin entre elles, però cal fer una destinació turística conjunta, que vengui la neu de l’Alta i la Baixa Cerdanya. També cal diversificar les activitats, però tenint clar que la neu és la principal font d’ingressos.
Com a alcalde de Sallagosa, quins projectes de futur teniu? Tenim quatre temes principals: la creació de llocs de treball, perquè la gent no hagi de marxar del poble (en aquest sentit, la creació del polígon industrial hi ajudarà molt); la creació d’habitatge assequible per a la gent que viu tot l’any a Cerdanya (tant a l’Alta com a la Baixa); crear noves zones d’esbarjo i mirar que hi hagi activitats durant tot l’any.
Com veieu els projectes transfronterers que s’estan posant en marxa, com l’hospital o l’escorxador? Estan molt bé. Hem de treballar plegats la part espanyola i la part francesa, i per fer-ho, hem creat una entitat on hi estem representades les dues cerdanyes. Aquesta entitat, de fet, també pot servir per organitzar altres activitats conjuntes, com la Diada de Cerdanya, o la promoció turística. Aquestes infraestructures transfrontereres permetran vertebrar la comarca, i no s’ha d’entrar en conflictes per a veure quin municipi les acull.
George Armengol, alcalde de Sallagosa. Foto: G. Lluch. George Armengol, alcalde de Sallagosa.