El COILL denuncia les condicions precàries de l’àrea d’obstetrícia de l’Arnau de Vilanova

El col·legi critica instal·lacions antiquades, manca de llevadores i intrusisme en l’atenció al part, alertant que les mares i nadons no reben l’atenció de qualitat que mereixen

Les representants del COILL, al Parlament
Les representants del COILL, al Parlament | Cedida per COILL
Redacció
24 de gener de 2025, 09:21

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) ha alertat sobre les condicions precàries de l’àrea d’obstetrícia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV). Segons han exposat a la comissió de Salut del Parlament, les instal·lacions no compleixen els estàndards recomanats, la qual cosa afecta la qualitat de l’atenció a mares i nadons. Leyre Estallo, vocal del COILL, ha assenyalat que les pacients han de ser traslladades fins a cinc vegades durant el part, en espais reduïts de només sis metres quadrats i amb lavabos compartits per vuit dones.

Estallo ha denunciat que aquestes condicions contradiuen les guies internacionals, inclòs el Protocol d’Atenció i Acompanyament al Naixement a Catalunya de 2020, que recomana espais integrats per dilatació i part, zones de mobilitat per facilitar el procés i major intimitat per a les pacients.

A més, el dèficit de llevadores és una problemàtica creixent. Catalunya té només 18 llevadores per cada 1.000 naixements, lluny de la mitjana europea de 64. La jubilació massiva prevista en els propers anys agreujarà aquesta situació, segons dades del COILL. Per afrontar aquesta manca, s’ha hagut d’activar un Pla de Contingència, però Estallo adverteix que això ha afavorit l’intrusisme professional. En aquest sentit, va recordar que el 2023 es van registrar 45 parts atesos per personal no sanitari a Catalunya.

També s’ha posat de manifest el biaix de gènere en l’atenció al part, qüestionant per què no es prioritza la dona en la presa de decisions hospitalàries. Per la seva banda, Laia Sió, de l’associació Llavors de Vincle, ha criticat que l’àrea obstètrica estigui integrada amb la patològica i ha relatat com moltes dones busquen alternatives fora de Lleida per evitar aquestes condicions.

Finalment, Montse Robles, de l’Associació Chisana, ha denunciat la manca de suport psicològic especialitzat en casos de dol perinatal i l’obligació d’aquestes mares de compartir espais amb famílies que han tingut nadons vius, fet que considera inacceptable.