
Els dos artesans responsables d'aquest nou formatge s'han mostrat molt satisfets per la seva creació després de mesos d'investigació. El propietari d'Embotits Estamariu, Jordi Planes, ha explicat que un dels objectius al crear aquest nou producte era donar a conèixer als consumidors que amb productes de la zona i artesans és poden barrejar i fer coses exquisides."L'almadrot amb rosta de donja és una pasta de formatge per a untar", ha manifestat el propietari de Mas d'Eroles, Salvador Maura.
Maura i Planes ja fa uns anys que estan fent proves per tal de barrejar el embotits artesans d'un i els formatges de l'altre. D'aquesta investigació enguany ha sorgit aquest 'almadrot' amb rosta de donja. Una pasta de formatge feta amb els formatges vells i secs que es ratllen i es mesclen amb oli i all i la donja, un bull que es fa amb part de la panxeta del porc, tot i que antigament s'utilitzava la papada.
Els dos artesans han reconegut la dificultat de mesclar el dos aliments, el carni i el lacti, per a fer un producte nou, prova d'això es que hi ha pocs plats cuinat que barregin els dos productes. Planes ha afirmat que "el formatge es presentarà a la fira de Sant Ermengol i ha concurs en la modalitat de formatges amb condiment'.
Maura explica que s'han decidit a fer l''almadrot' amb donja ja que "els dos productes es treballen en fred". Una de les dificultats amb les que s'han trobat, diu Maura, "és que el formatge si s'escalfa es separa la proteïna del greix". El producte final, descriu Maura, "al menjar-lo primer notes el gust de l'embotit, després el formatge i el regust que et queda a la boca és de l'all".
La intenció dels dos artesans és que aquest producte tingui continuïtat durant tot l'any i distribuir-lo periòdicament a través de les dues empreses.
Per Ferran Garcia. ACN