La fruita de pinyol del Baix Segre arrenca amb menys quilos però de gran qualitat

Els productors enceten una campanya avançada per l'onada de calor i confien que la bona qualitat del producte compensi la caiguda de producció provocada per les pedregades de primavera

  • Dos temporers treballant a la campanya de la fruita de pinyol a una finca de Soses -
Publicat el 09 de juny de 2025 a les 09:42
Actualitzat el 09 de juny de 2025 a les 11:47

Els pagesos del Baix Segre han iniciat aquesta setmana la recollida de les primeres varietats de fruita de pinyol, com préssecs, nectarines i paraguaians. Tot i els danys provocats per les pedregades d’abril i maig, la campanya arrenca amb bones expectatives quant a qualitat, encara que amb una producció lleugerament inferior.

Segons Osvald Esteve, responsable estatal de fruita dolça de la COAG i pagès de Torres de Segre, “no serà una gran collita en quilos, però sí que destaca pel calibre i el sucre de la fruita”. Inicialment es preveia un lleuger retard en la recol·lecció, però els canvis de temperatura han avançat l’inici de la campanya.

La collita s’allargarà fins a finals de setembre i es preveu estable, malgrat la davallada en algunes zones. Tot i que encara és aviat per parlar de preus, els productors confien que “la menor oferta i la qualitat ajudin a mantenir valors correctes que cobreixin els costos”.

Pel que fa a mà d’obra, la majoria d’empreses ja han cobert les contractacions previstes. Les previsions d’Afrucat i del Departament d’Acció Climàtica apunten a una producció total de 376.780 tones, un 2% menys que el 2024, però un 5% superior respecte a la mitjana dels últims cinc anys, marcats per la sequera i les gelades. La nectarina lidera el rànquing amb 167.450 tones, seguida del préssec pla (100.920 tones), el préssec rodó (82.160), la pavia (19.520) i la nectarina plana (6.730).