La Vedella dels Pirineus Catalans al Saló Internacional de Turisme

Publicat el 14 d’abril de 2009 a les 16:30

Una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és una figura de protecció atorgada per la Comunitat Europea per tal de distingir els productes que destaquen per la seva qualitat i pel control en el procés de producció i elaboració. En aquest sentit la Vedella dels Pirineus Catalans és l'única carn de vedella de Catalunya que ha aconseguit el reconeixement europeu.

Els animals emprats per comercialitzar sota aquesta denominació han de ser nascuts al Pirineu Català, han de ser animals de la raça Bruna dels Pirineus que és la raça autòctona de Catalunya, encara que també s'admeten els creuaments amb pares de les races xarolesa i llemosina. Durant els primers 6 mesos de vida els vedells s'alimenten únicament de la llet de les seves mares i de l'herba fresca de les pastures. A partir dels 6 mesos d'edat se segueix el sistema d'engreix tradicional de les comarques del Pirineu, i s'alimenten amb una barreja de cereals i lleguminoses i sempre en espais oberts. Aquests animals pasturen durant tot l'any seguint el sistema tradicional extensiu i aprofitant les pastures i els recursos naturals del territori.

El sistema defensat per la IGP és el d'una producció sostenible perquè evita concentracions de bestiar fora del seu entorn, així com els problemes derivats dels residus, manté els boscos nets i afavoreix la regeneració vegetal mitjançant el pastoreig.

La IGP ajuda també a augmentar la renda de les petites explotacions familiars del Pirineu, reconduint la seva producció cap a la qualitat i aconseguint un valor afegit per al producte. Això els permet mantenir la seva activitat i, a l'hora, ajuda a frenar el procés de despoblament de les zones rurals d'alta muntanya del Pirineu. Aquest és el cas del jove ramader de Taus (Alt Urgell), Aleix Guardia, qui es manifesta convençut que seguir els paràmetres establerts per la IGP el beneficia a ell i al consumidor final, que menjant aquesta carn inverteix en salut.

El director tècnic de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans, Fernando Muñoz, explica que les anàlisis i els estudis realitzats per l' Institut Químic de Sarrià, evidencien que tota aquesta cura en l'alimentació i el tracte dels animals dona com a resultat una carn amb unes característiques nutricionals excepcionals per a la salut del consumidor. Destaca l'alt contingut proteic de la carn, amb percentatges altament superiors a la mitjana de les carns de vedella que es comercialitzen habitualment i el menor contingut en greixos saturats.

'Bruneta' és l'única marca que s'empara sota les directrius de la IGP vedella dels Pirineus Catalans. Explica el director tècnic de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans, Fernando Muñoz, i afegeix que quan va néixer aquesta marca es va crear un reglament de producció que assumia les directrius de la IGP com a requisits mínims per tal que un vedell pugui ser comercialitzat amb aquesta marca. Però a més es considera necessari el compliment d'unes normes de relació entre productor i empresa que millorin i augmentin la confiança entre ambdós. Aquest reglament també regula el sacrifici i l'especejament i obliga a etiquetar la carn i a garantir la traçabilitat individualitzada de cada animal.

El sacrifici i especejament realitzats de forma artesanal, permeten peces més similars a les dels carnissers tradicionals, millorades amb l'experiència dels professionals, que a les del procediment industrial d'avui, oferint així una àmplia gamma de peces que amb altres sistemes de treball no podrien ser aprofitades i que es comercialitzen sota la marca 'Bruneta'. Les canals seleccionades se sotmeten a un procés de maduració que dura un mínim de 7 dies, en el qual es controla la humitat i la temperatura per tal d'aconseguir d'una banda reduir l'oxidació del múscul i del greix extern, i de l'altra controlar els processos enzimàtics responsables del sabor, així con el trencament dels enllaços proteics. D'aquesta manera s'obté una carn més tendra, saludable i gustosa.

Totes les peces comercialitzades s'expedeixen etiquetades, identificades amb un precinte numerat, amb el logotip de la IGP, i acompanyades d'un certificat emès pel Consell Regulador. La traçabilitat és individualitzada i capaç d'identificar en tot moment cada peça de carn amb el seu animal corresponent, sense recórrer als lots. Aquesta traçabilitat individualitzada permetrà que pròximament el consumidor de 'Bruneta' pugui entrar a la pàgina web de Vedella dels Pirineus Catalans i consultar mitjançant la informació que trobarà a l'etiqueta del producte qüestions relatives a l'animal, i podrà veure fotografies de les pastures on s'ha alimentat i qui ha estat el ramader que l'ha cuida't. Això segons el director tècnic de la IGP ha de servir per identificar el producte amb el territori, un dels objectius de la Vedella dels Pirineus Catalans.

Dins de la marca 'Bruneta' de la IGP també es comercialitza una línia ecològica, que en aquest cas està avalada a més pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Dels 84 productors que inclou la IGP, 34 fan amb carn de vedella ecològica.

 

 

El ramader de Taus, Aleix Guardia, amb les seves vedelles de raça Bruna El ramader de Taus, Aleix Guardia, amb les seves vedelles de raça Bruna. Foto: Salomé Escribà.