Lleida lidera la producció i exportació de tòfona a Catalunya

La campanya de tòfona negra d'enguany es preveu més favorable gràcies a les millores en les precipitacions, amb Lleida com a principal productor i exportador, tot i els reptes de la sequera i el canvi climàtic

Una tòfona acabada de collir
Una tòfona acabada de collir | ACN
Redacció
25 de novembre de 2024, 10:36
Actualitzat: 10:36h

La temporada de recol·lecció de la tòfona negra ha començat aquest novembre i es preveu que sigui millor que les darreres campanyes gràcies a les condicions meteorològiques. Tot i que encara no són ideals, la situació millora respecte als últims anys, marcats per la falta de pluja, segons Daniel Oliach, investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Les previsions apunten a superar les tres tonesde producció a Catalunya, un repte que el sector no aconseguia des de fa temps a causa de la sequera i el canvi climàtic.

En els darrers anys, només la tòfona de conreu ha mantingut la producció, ja que la silvestre gairebé ha desaparegut. Aquest any, les pluges han estat desiguals: mentre algunes zones del Pirineu han rebut precipitacions adequades, altres com el sud de les Garrigues han vist la pluja arribar massa tard, afectant la recol·lecció de tòfona silvestre. Pel que fa a la de conreu, el reg de suport podria garantir millors resultats que en temporades anteriors.

El paper clau de la tòfona de cultiu

La producció estable depèn cada cop més de la tòfona de cultiu, que representa el 70% del total català i té el seu epicentre a la demarcació de Lleida, amb unes 1.000 hectàrees dedicades. Malgrat això, els dèficits hídrics dels darrers anys també han dificultat aquest tipus de conreu.

Nous destins internacionals

Lleida no només lidera la producció sinó també l’exportació, tradicionalment dirigida a França. Actualment, només un 27% de la tòfona catalana s’exporta al país veí, mentre que nous mercats com els Estats Units han guanyat protagonisme. Aquesta diversificació reflecteix l’esforç de les empreses catalanes per internacionalitzar el producte i reduir la dependència del mercat francès.