Un nou obrador làctic compartit s'implantarà a Estamariu, a l'Alt Urgell, amb l’objectiu d’incrementar la sostenibilitat econòmica del sector formatger. El projecte, impulsat per la Fundació Planes Corts, preveu produir 12.000 quilos de formatge a l’any quan estigui a ple rendiment. Les instal·lacions, dissenyades per processar 500 litres de llet diaris, comptaran amb una inversió superior als 150.000 euros, part dels quals provindran de subvencions públiques.
Aquest obrador serà el tercer d’aquest tipus a Catalunya, després dels d'Alpens i Jorba. El model d’espai compartit busca facilitar l’elaboració de formatges artesans, revaloritzant la llet de proximitat. El projecte inclourà també una dimensió turística i gastronòmica, vinculada a l’hotel Cal Teixidor, situat a prop de les instal·lacions.
El futur director de l’obrador, Salvador Maura, subratlla que el sector té capacitat per acollir més formatgeries artesanes que treballin com a complement, sense competir entre elles. Paral·lelament, Montse Ferrer, directora de la Fundació Planes Corts, ha destacat la compatibilitat del projecte amb la Cooperativa Cadí, peça clau per a l’economia pirinenca.
El projecte inclou espais específics per a l’elaboració, maduració i expedició dels formatges, i ha despertat l’interès d’estudiants del Màster en Gestió d’Àrees de Muntanya, que han visitat la zona per conèixer-ne els detalls. Daniel Paül, coordinador del màster, ha remarcat la importància de potenciar els recursos locals com a clau pel futur de les zones de muntanya.
La directora de l’IDAPA, Eva Fiter, ha subratllat que iniciatives com aquesta reforcen la viabilitat dels pobles de muntanya i ajuden a mantenir-los habitats i actius econòmicament.