PDECat, Crida, Comú i ERC critiquen les «presses» de Larrosa per aprovar el POUM

Reclamen més temps per estudiar els canvis introduïts entre el document aprovat inicialment i el text que el PSC pretén portar al ple aquest mandat

Publicat el 26 de març de 2019 a les 07:37
Els grups municipals del PDECat, Crida-CUP, Comú de Lleida i ERC-Avancem han criticat les "presses" del govern de la Paeria per portar a aprovació provisional el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lleida i, en aquest sentit, han demanat aquest dilluns més temps per poder analitzar i estudiar tota la documentació sobre l'expedient.

En una reunió celebrada aquest matí, l'equip tècnic del POUM ha informat els grups polítics de l'Ajuntament de Lleida sobre els canvis que es proposen entre el document que es va aprovar inicialment ara fa gairebé un any i el text que l'equip de govern pretén portar per a la seva aprovació provisional al ple extraordinari que el PSC preveu convocar pròximament.

En una roda de premsa conjunta posterior, els grups han defensat que un document d'aquestes característiques "requereix major consens i transparència, en benefici de l'interès general", unes condicions que, segons el president del PDECat, Toni Postius, "no es donen després que s'hagi convocat una comissió extraordinària d'Urbanisme per a aquest dimecres sense temps per haver pogut analitzar tot el volum de documentació lliurada".

Des del Comú han assenyalat que "el PSC vol deixar lligat i ben lligat el POUM just abans de les eleccions, encara que sigui sense haver aconseguit un consens de ciutat per a un pla que marcarà els propers vint anys, i encara que el pla actual, vigent fins al 2023, no s'hagi completat", segons ha dit el regidor Sergi Talamonte.

L'agrupació d'electors ha exposat que alguns projectes que estan a l'actual Pla General encara no s'han desenvolupat, "com ara el pla de parcs urbans que ara el PSC elimina del nou planejament", o les trames de creixement urbà "que continuen sent solars", així com la rehabilitació del Centre Històric o la reforma de les Basses.

Des del Comú han criticat que "Larrosa presenti un POUM precipitat i no consensuat, precisament a pocs dies de les eleccions". "A més d'assegurar compromisos urbanístics que pugui tenir amb determinats interessats, fa el que ha fet tantes vegades, vendre'ns projectes en campanya electoral que estan en un paper però que no tenen cap garantia de fer-se realitat", han afirmat des del Comú.

Postius ha posat l'accent en dues qüestions en relació amb l'expedient del POUM. D'una banda, "perquè no es vol comunicar a les persones a cadascuna de les al·legacions" i de l'altra, perquè "hi ha fins a setze informes pendents de lliurar-se, entre ells alguns de tant importants com els de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, de la direcció general d'Aviació Civil, de la direcció general de Carreteres o d'Adif, entre altres", aspecte que també han posat de relleu des de la Crida-CUP.

El candidat de Junts per Lleida el 26-M, s'ha compromès a "buscar totes les fórmules" per aturar l'aprovació del POUM si es produeix un canvi a la Paeria després de les municipals per tal de "fer les coses bé des d'un principi i pensant en l'interès general de la ciutat". En aquest sentit, ha acusat el PSC de voler "deixar un manual d'instruccions per als pròxims vint-i-cinc anys".

Per la seva banda, ERC-Avancem també s'ha sumat a la petició dels altres tres grups de l'oposició de poder disposar de més temps per estudiar "els milers de folis de la documentació relacionada amb el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal i ha demanat aturar el POUM. El president del grup republicà, Carles Vega, també ha demanat un ajornament de la Comissió extraordinària per debatre sobre el POUM de Lleida prevista per aquest dimecres. Des d'ERC-Avancem qualifiquen el Pla d'"opac, especulatiu, poc concret" i asseguren que "afavoreix interessos privats per sobre de l'interès general de la ciutadania".

Reunió informativa per explicar als grups polítics els canvis en el projecte del POUM

L'equip tècnic del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Lleida ha mantingut aquest dilluns una reunió informativa amb els representants dels grups polítics de la Paeria per exposar-los els canvis que es proposen entre el document aprovat inicialment i l'expedient que el govern municipal pretén portar a aprovació provisional al ple extraordinari de la Paeria que preveu convocar pròximament.

En la reunió, celebrada a iniciativa de l'alcalde Fèlix Larrosa, els tècnics municipals han explicat que els canvis podien classificar-se en tres blocs, segons el seu origen.

Per una banda, els que venien motivats per les al·legacions presentades i que s'havien estimat totalment o de forma parcial; per altra, els que arribaven fruit dels informes dels diferents dels organismes implicats en aquesta tramitació administrativa, i en tercer lloc, els que havien sorgit arran de les aportacions i comentaris que els ciutadans havien realitzat a títol individual en les diferents presentacions del POUM als barris o en la mateixa oficina de planejament urbanístic. Aquests darrers suggeriments es van incorporar un cop valorats i reflexionats pels tècnics municipals.

Tot aquest procés és el que ha donat com a resultat el fet que s'hagin introduït una sèrie de canvis en el projecte del nou POUM, que "si bé són nombrosos en termes quantitatius, perquè van al matís i la precisió, no ho són tant en aspecte qualitatiu, ja que no afecten ni a la filosofia ni als criteris generals de la forma del document", segons han detallat fonts municipals.

Durant la reunió, a més de les explicacions informatives, els tècnics municipals han facilitat als assistents tota la documentació detallada dels canvis. Així mateix, l'equip redactor del POUM s'ha posat a disposició dels grups polítics per seguir fent els aclariments que creguin oportuns de forma individualitzada o col·lectiva.

El Ple de la Paeria va donar llum verda a l'aprovació inicial del POUM el 25 d'abril del 2018, amb els quinze vots favorables del PSC, Cs, PP i de la regidora no adscrita Rosa Maria Salmerón. Els dotze regidors restants, els del PDeCAT, ERC-Avancem, Crida i Comú, van votar-hi en contra.