La Universitat de Lleida acollirà el pròxim 21 de març l’Olimpíada Catalana d’Història d’Espanya, una competició per a estudiants de segon de batxillerat organitzada per diverses entitats, entre les quals el sindicat AMES, la Fundació Neos i l’associació Aixeca’t. L’esdeveniment, que es farà a la Facultat de Lletres, consistirà en un examen tipus test amb 50 preguntes que abordaran continguts impartits durant l’ESO i el batxillerat. El guanyador rebrà com a premi l’import de la matrícula del primer curs universitari si opta per estudiar a la UdL.
Segons la vicerectora d’Estudiants, Montserrat Rué, la universitat només cedeix espais per a aquestes activitats, sense implicar-se en els continguts ni en la seva correcció. “Aquestes proves són una eina per captar estudiants, més que un reconeixement a les entitats organitzadores”, apunta Rué.
El sindicat AMES, un dels impulsors de la iniciativa, defensa un model educatiu bilingüe que introdueixi gradualment el català o el castellà com a segona llengua en funció de la llengua materna de l’alumne. Per la seva banda, altres entitats col·laboradores com la Fundació Neos i l’associació Héroes de Cavite promouen valors centrats en la unitat d’Espanya i la cultura hispànica.
Aquest és el segon any consecutiu que el sindicat AMES col·labora amb la UdL per organitzar una olimpíada, després d’haver celebrat el 2024 una prova de llengua castellana i literatura. Tot i això, en aquesta ocasió l’esdeveniment compta amb el suport de més entitats, com la Reial Acadèmia de la Història i Historiadors de Catalunya, que qüestionen determinades interpretacions historiogràfiques sobre episodis com la Guerra de Successió.
Els docents dels centres educatius podran inscriure els seus alumnes interessats al llarg d’aquest mes, amb l’objectiu de fomentar el coneixement de la història en un marc competitiu.