
Membres del Quercus reconeguts per la Generalitat. Foto: Ins. Quercus
El prestigiós Premi de Recerca Jove, antic Premi CIRIT, atorgats per l'Agència Catalana d'Ajuts Universitaris i de Recerca, ha concedit a l'Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada el Premi de Recerca Jove 2014 per fomentar l'esperit científic del jovent, per l'estímul eficaç de la creativitat científica, de l'esperit de la recerca entre els alumnes i per l'alt grau de coordinació d'esforços. Enguany, aquest premi ha estat concedit, únicament, a 11 centres de tot Catalunya.
A més, ha reconegut dos treballs realitzat per alumnes de l'Institut Quercus. Es tracta del treball d'investigació 'Estudi de la complexitat dels sistemes biològics de fermentació', d'Àlex Rodríguez; i del treball 'Programem amb Android: Footwood', realitzat per Martí Sala i Daniel Lozano
L'acte de lliurament dels premis va tenir lloc a l'Auditori de Barcelona el dia 25 d'abril i va comptar amb la presència del Conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.
Els Premis de Recerca Jove (PRJ), que convoca anualment el Govern de la Generalitat de Catalunya, volen despertar vocacions científiques entre els joves estudiants del país. Els PRJ estimulen que els alumnes s'apropin a la investigació de la mà dels professors dels centres on estudien i sempre fent valer els coneixements propis de la seva edat i formació.
Els Premis acosten el jovent al món de la ciència, no com a simples espectadors, sinó com a protagonistes de la seva pròpia recerca. Així, els PRJ recompensen l'esforç dels alumnes i també premien els centres escolars que animen els estudiants a endinsar-se en la investigació científica.
Tant els treballs presentats com els premiats són de temàtiques diverses, entre d'altres, de física aplicada, ecologia o filologia catalana, i s'aproximen a tots els camps de coneixement: des de les humanitats i les ciències socials, fins a les ciències experimentals i les tecnologies. Paral·lelament, els Premis de Recerca Jove atorguen el Premi Reginó, un guardó específic per fomentar la recerca sobre les dones i les seves aportacions a la societat. És un premi que compta amb el suport de l'Institut Català de les Dones (ICD).
El Govern de la Generalitat reconeix les vocacions científiques entre els joves estudiants del país des de l'any 1982. Noms il·lustres com Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, Josep Coll, director del Centre d'Investigació de Primats Wolfgang Köhler de Leipzig, o Teresa Roig, cap de l'àrea de rehabilitació neuropsicosocial de l'Institut Guttmann, han rebut aquest premi al llarg dels anys.