Aquest dijous s'han posat a la venda a la venda les primeres entrades de la propera edició de Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 9 al 12 d'octubre. Es tracta de set d'algunes de les propostes que es duran a terme al Teatre Kursaal i al Teatre Conservatori, quatre de les quals formen part de l'Obrador d'arrel de Fira Mediterrània, el programa de suport als artistes que exploren nous camins a partir de l'arrel i la cultura popular. Les entrades es podran comprar per les vies habituals: per internet al web de Fira Mediterrània i de forma presencial a les taquilles del Teatre Kursaal (de dimarts a dissabte, d'11h a 13h i de 18h a 20h). Les entrades tindran un preu reduït fins un dia abans de començar la Fira.
Al Teatre Kursaal
Entre les entrades que ara es posen a la venda, destaquen les de l'espectacle inaugural, PA, de la cantant menorquina Anna Ferrer, proposta de l'Obrador d'arrel, que s'estrenarà a la Fira. Es tracta d'un espectacle musical i performàtic que serveix a la cantant com a ritual de traspàs de l'ofici de forner del llinatge patern al qual ella no podrà donar continuïtat. Ferrer agafa el que ha après del pa i ho porta a la música i l'art al costat del seu pare, amb un repertori fruit de l'oralitat, la investigació i la creació. Es podrà veure a la Sala Gran del Teatre Kursaal dijous 9 d'octubre a 2/4 de 10 del vespre.
També estrenaran proposta a l'escenari gran del Kursaal durant la propera Fira, el músic, compositor i productor català Raül Refree i el cantant de flamenc valencià Niño de Elche, dos artistes de culte. Es tracta de cru+es, on exploren les dicotomies entre la vida i la mort, entre el dolor i l'alegria, entre el soroll i el silenci, amb la direcció d'art de la creadora i escenògrafa Marta Pazos. Serà divendres 10 d'octubre a 2/4 de 10 del vespre.
A la Sala Gran també es podrà veure l'estrena de la nova proposta del duet femení d'Occitània Cocanha, Flame Folclòre, on tornen a barrejar polifonia hipnòtica, la pulsació de tamborins de cordes i la percussió de peus i mans. El seu repertori sacseja la noció carregada de tabús que tenim del folk, per reinvertir-ho amb una cançó tradicional que parla en present i recuperar el sentit comunitari de la cultura popular. La darrera vegada que es van veure a la Fira va ser fa dos anys, amb l'exitós 4132314, al costat de Tarta Relena i Los Sara Fontán.
Finalment, el diumenge 12 d'octubre a 2/4 de 7 de la tarda, la Sala Gran també acollirà l'espectacle Bezperan, de Collectif BILAKA, companyia consagrada a activar de forma contemporània la dansa i la música tradicional del País Basc, sota la direcció de Daniel San Pedro. És una espectacular proposta de gran format que posarà sobre l'escenari vuit ballarins i quatre músics per qüestionar la funció dels ritus d'avui, d'ahir i de demà.
I a la Sala Petita, s'hi trobarà l'estrena d'una de les propostes de l'Obrador d'arrel, Turmarí, del duet L'arannà, un espectacle que es capbussa en la tradició de la música popular de les illes Pitiüses per oferir, a través de l'experimentació sonora, una mirada particular sobre Eivissa i Formentera. Sintetitzadors i teclats comparteixen escenari amb les castanyoles, el tambor, l'espasí, la flaüta i estètiques que piquen l'ullet a les del ball pagès. Podrem veure el grup eivissenc-català divendres 10 d'octubre a 2/4 de 7 de la tarda.
Al Teatre Conservatori
També es posen a la venda dues de les propostes que es podran veure al Teatre Conservatori, les dues incloses a l'Obrador d'arrel. Per una banda tindrem l'estrena de Fantasmes de guerra, el darrer espectacle de la Companyia de Comediants La Baldufa. Amb un marcat missatge antibel·licista, la nova proposta d'aquesta històrica companyia de públic familiar lleidatana té com a rerefons la Guerra Civil i explica la història, inspirada en diaris personals d'autèntics combatents, de tres amics que lluiten en bàndols diferents. La podrem veure dijous 9 d'octubre a les 6 de la tarda.
I de l'altra banda, Bewis de la Rosa, la jove artista multidisciplinar de l'extraradi madrileny i representant de l'anomenat rap rural, preestrenarà El hogar en la Linde, resultat d'un projecte d'investigació polièdric sobre la descentralització i la desconstrucció de la llar física, simbòlica, política i emocional. Mitjançant la música, la dansa, el teatre físic, la performance i l'audiovisual, la proposta tracta la problemàtica de les àrees rurals partint del trencament amb l'arrel de les generacions joves, des d'una mirada de transformació i reparació. Està programada per a divendres 10 d'octubre a 2/4 de 9 del vespre.