La Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC) presenta Ser matriu, una instal·lació d'Eulàlia Llopart que podrà visitar-se del 12 de novembre a l'1 de desembre a l'Espai Plana de l'Om de Manresa, en horari de dimarts a diumenge de 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre. Es tracta de la tercera de les propostes seleccionades per a l'edició 2024 del programa Contemporanis de la TAVCC, dedicat als artistes emergents del territori.
Eulàlia Llopart és una artista plàstica i visual que viu a Centelles. Combina la pràctica artística amb la docència a l'Escola Municipal d'Art i Disseny de la Garriga. La seva obra se centra en temàtiques que giren al voltant de l'ecologisme, el feminisme i els processos creatius. Ha estat guardonada pel Premi de pintura Tat Vilà de Barcelona, el Premi de pintura de Centelles, accèssit de gravat al Joan Vilanova de Manresa., i ha estat finalista a diversos premis. Ha exposat tant a Catalunya com a Andorra, i ha participat en diversos festivals: Microscopies de Manresa, a la Biennal de l'Andart d'Andorra i al NYS de Castellbisbal. Forma part del col·lectiu d'artistes Art als horts de Centelles.
Ser matriu és un projecte expositiu iniciat gràcies a una convocatòria d'Art Sant Cugat. L'exposició és una reflexió sobre el fet creatiu i l'origen de la vida, tant en els éssers vius com en les obres artístiques. La matriu s'entén com a metàfora d'espai de creació; úter, niu, casa, full en blanc, taller de l'artista... són llocs on la creativitat floreix i pren forma. En aquest sentit, les matrius dels gravats adquireixen un protagonisme més gran que l'estampa final, reivindicant la importància del procés creatiu. L'exposició subratlla que el que compta no és només l'obra acabada, sinó també el camí que es recorre per arribar-hi, un camí que pot ser planer o pedregós, fosc o lluminós, pausat o vertiginós, com la vida mateixa.
En definitiva, Ser matriu és un crit a la vida en tota la seva fragilitat i vulnerabilitat. A través de les obres delicades i subtils, es convida a reflexionar sobre la condició humana i el nostre vincle amb la natura.