El proper divendres començaran les XIII Jornades del Patrimoni del Centre d'Estudis del Bages que enguany estaran dedicades a les primeres fàbriques del Bages i el Berguedà, i que constaran, com sempre, de dues jornades de debat i coneixement teòric i una tercera de sortida experiencial. Sota el títol Les primeres fàbriques del Bages i el Berguedà: patrimoni, història, rehabilitacions i nous usos, les jornades analitzaran les fàbriques que resten a les comarques des del seu paper històric en el context de la industrialització catalana, i des del valor patrimonial tant dels edificis productius com de la resta d’elements lligats a la indústria com són el sistema de preses i canals o el conjunt d’habitatges i serveis que les colònies industrials i les fàbriques de pobles i ciutats han generat.
La ponència inaugural es portarà a terme divendres a partir de les 7 de la tarda al Centre Cultural del Casino de Manresa. Antoni Vilanova Omedes, arquitecte, director del Catàleg de Patrimoni de Manresa i membre del COAC i de l'AMCTAIC, pronunciarà Les fàbriques catalanes en el context de l'arquitectura industrial internacional.
L'endemà dissabte, al matí, tindrà lloc la jornada central d'aquesta edició a la Fàbrica Balcells, seu actual del Conservatori Municipal de Música de Manresa. A partir de 2/4 de 10 del matí, la doctora Àngels Solà Parera, exprofessora d'història contemporània a la UB, parlarà de Les primeres fàbriques de Manresa i de la resta de Catalunya. A les 10, Habitatges, residències d'amos i directius, urbanitzacions, esglésies i serveis. El patrimoni social de les colònies industrials del Bages i el Berguedà, serà el títol de la xerrada de Rosa Serra Rotés, historiadora i membre de l'Àmbit de Recerques del Berguedà i l'Erol.
Després d'una pausa - cafès, a les 11 del matí, Pilar Alonso, Estefania Santacreu i Eudald Serra, del Museu de l'Aigua i el Tèxtil de Manresa, exposaran El paper del MAT en la preservació del patrimoni moble. A partir de 2/4 de 12 del migdia, l'arquitecte membre del COAC Lluís Piqué Sancho parlarà de La restauració de la "joia de la corona", la fàbrica dels Panyos.
A la recta final, el doctor i catedràtic d'història contemporània a la UB Llorenç Ferrer Alòs pronunciarà El capital inicial de les fàbriques, i a 2/4 d'1, el debat La conservació i la intervenció en el patrimoni industrial: nous usos i problemàtiques, comptarà amb les intervencions de Jaume Perarnau, Mercè Argemí i Rosa Serra, moderats per Francesc Rafat.
Les XIII Jornades del Patrimoni del Centre d'Estudis del Bages finalitzaran el dissabte 1 de febrer, a 2/4 de 10 del matí, amb una visita a la Fàbrica Torres Amat de Sallent. La sortida es farà amb cotxes particulars des de Manresa.
Totes les jornades són d'accés lliure i gratuït, però cal inscripció prèvia escrivint a [email protected].