
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha rebut al saló de sessions de l'Ajuntament els alumnes de 5è de primària de l'escola l'Espill que han participat en el projecte "Cultura emprenedora a l'escola". Els alumnes van crear una cooperativa per comercialitzar productes dissenyats i elaborats per ells mateixos i dels guanys obtinguts n'han donat el 10%, 60 euros, als serveis socials de l'Ajuntament.
L'acte celebrat avui ha comptat amb la presència dels alumnes creadors de la cooperativa "El K necessites PIM-PAM", dels seus professors i la tutora del curs de 5è de primària, Joana Guardia. També hi ha intervingut el regidor d'Ensenyament i Universitats, An toni Llobet, que ha donat la benvinguda als joves emprenedors.
El regidor ha expressat la seva satisfacció que una escola de Manresa hagi participat en aquest projecte "que difon valors d'emprenedoria i que es realitza a diferents ciutats de Catalunya". Llobet, però ha constatat que l'any que ve s'hi espera la implicació de més centres educatius de la ciutat. Per aquest motiu, ha dit el regidor, "serà positiu que els alumnes expliquin la seva experiència als futurs emprenedors que l'any que ve participin en el projecte".
Un repte educatiu i divertit alhora
Seguidament, la tutora del 5è curs de primària de l'escola l'Espill, Joana Guardia, ha agraït a l'Ajuntament d'haver-los proposat aquesta iniciativa que ha suposat "un repte molt positiu per tots els participants, que s'ho van agafar am b molta il·lusió i que, a més s'ho han passat molt bé".
La tutora ha destacat que aquesta proposta ha tapat un buit que la pròpia escola havia detectat en l'ensenyament i que era fer aprendre els nens com treballar tot un seguit de competències de responsabilitat empresarial i d'organització comercial.
Posteriorment, els alumnes Berta Pozuelo, Marc Torres, Adam Peig, Bernat Piella i Pol Sànchez han explicat tots els passos que van fer per crear la cooperativa "El K necessites PIM-PAM" i per comercialitzar els seus productes.
Des de triar el nom de l'empresa, la creació del logotip, fins la demanda d'un préstec bancari, passant per la redacció dels estatus, l'elaboració de l'acta de constitució, decidir la inversió, projectar la venda dels seus productes, entre d'altres. Són decisions que els alumnes han pres de forma organitzada i democràtica. Com ells mateixos han dit "mai hem tingut problemes per posar-nos d'acord"
Una de les qüestions que els petits emprenedors van decidir va ser donar el 10% dels beneficis de la seva cooperativa als serveis socials de l'Ajuntament. Els alumnes, que es van repartir els càrrecs i les responsabilitats com si d'una empresa real es tractés, han explicat que han obtingut uns beneficis d'uns 560 euros amb la comercialització del seus productes tant a l'escola com a una parada al mercat de la Font dels Capellans.
Treball en grup i presa de decisions conjunta
Els estudiants han valorat molt positivament aquesta experiència pel fet de treballar amb grup i assumir responsabilitats, així com la seva satisfacció pels beneficis obtinguts, que com han explicat s'han gastat en una excurs ió.
Finalment l'alumne interventor de la cooperativa, Aleix Hernández, ha fet la donació de 60 euros a l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que els ha acceptat en nom de l'Ajuntament de Manresa, enmig dels aplaudiments de tot el grup.
L'alcalde ha felicitat els estudiants i ha ressaltat que "amb aquesta donació, els nens i nenes han demostrat una predisposició i una generositat que és un exemple que es pot fer extensiu a la resta de la societat manresana", en el sentit que demostra "què tothom pot fer alguna cosa per la gent que passa moments difícils".
Junyent també ha felicitat als alumnes i a l'Escola Espill per ser la primera en participar en aquest projecte emprenedor i per ser un centre molt implicat amb la ciutat. L'alcalde ha destacat la voluntat comercial dels estudiants i ha demanat als nens q ue segueixin amb la mateixa actitud perquè així "quan sigueu grans, fareu de Manresa una ciutat millor".
Fomentar l'emprenedoria i les actituds comercials a l'escola
L'acte ha estat el reconeixement a una tasca que va començar el gener passat amb la presentació del projecte "Cultura emprenedora a l'escola" per l'aleshores Diputat d'Educació de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent.
La creació de la cooperativa, que va rebre el nom "El K necessites PIM-PAM", es va fer a partir de 25 socis (els alumnes) que van aportar 5 euros de capital cadascú, als que es van sumar un prèstec de 125 euros més, i que va finalitzar amb la venda dels productes dissenyats i elaborats per ells mateixos.
Entre els obj ectes a la venda, hi havia objectes de regal com braçalets, torretes, arracades, guardioles, polseres, i el seu producte estrella 'l'aguanta mòbils'. Els punts de venda han estat la mateixa escola i una parada al mercat de la Font dels Capellans.
Difondre els valors democràtics i la responsabilitat social
"Cultura emprenedora a l'escola" és una iniciativa que aposta per un model cooperatiu de base perquè aporta un model de gestió democràtica i participativa i reforça un vessant de responsabilitat social. Amb aquest projecte s'intenta també donar resposta a l'actual exigència de millorar els resultats educatius, de reforçar els vincles amb el sistema productiu i d'adquirir un conjunt de capacitats, habilitat i valors per a capacitar les persones en l'impuls dels seus projectes professionals i vitals.
La iniciativa promou la utilització d'una metodologia basada en l'aprenentatge significatiu, l'aprenentatge cooperatiu i el treball per projectes. I, com a treball pràctic, facilita l'adquisició de les competències bàsiques del currículum escolar següents: autonomia i iniciativa personal, aprendre a aprendre, competència social i ciutadana, competència lingüística, competència matemàtica, tractament de la informació i competència digital, competència cultural i artística, i competència en el coneixement i la interacció amb el món físic.