
L'Obra Social de CatalunyaCaixa, a través de Fundació Caixa Manresa, ha signat amb Ampans un conveni pel qual l'obra social cedeix a aquesta entitat de suport a les persones amb discapacitat intel·lectual dos pisos de la seva propietat, que podran ser usats per usuaris de l'entitat. Concretament, els dos pisos són situats al primer pis del carrer Roger de Flor, número 3 de Manresa, al barri de la Sagrada Família.
D'acord amb el conveni, Fundació Caixa Manresa cedeix a Ampans de manera gratuïta l'ús dels pisos (primer 1a i primer 2a del bloc d'habitatges esmentat). Ampans els destinarà a residència habitual d'usuaris de l'entitat i es farà càrrec de les despeses que generi el seu ús i conservació.
D'aquesta manera, Fundació Caixa Manresa fa efectiva la seva missió de donar suport a les persones que més ho necessiten, i Ampans disposa d'un equipament més per poder atendre persones amb discapacitat intel·lectual, concretament en l'àmbit dels serveis de Llars, que permeten a usuaris amb una certa autonomia poder desenvolupar una vida autònoma, amb el suport de personal i monitors d'Ampans.
El conveni té una vigència de deu anys, que es podrà anar renovant anualment. Ampans podrà realitzar actuacions de manteniment dels habitatges, especialment reformes per tal d'adaptar els pisos als requeriments dels seus nous usuaris.
El conveni ha estat signat pel director de Fundació Caixa Manresa, Pere Fons, i el president d'Ampans, Domènec Casasayas.
En l'acte de presentació d'aquest matí, el director de Fundació Caixa Manresa, Pere Fons, ha explicat que els pisos en qüestió havien estat abans ocupats per estudiants universitaris, i que el conveni amb Ampans permet destinar-los a "un altre projecte molt útil, en aquest cas per a persones amb discapacitat intel·lectual". Per a Fons, "en una situació econòmica complicada com l'actual, és important impulsar iniciatives compartides". També ha agraït "la constància i la capacitat de gestió d'Ampans", que es farà càrrec d'un projecte "que obre la porta a millorar la qualitat de vida de persones que ho necessiten".
El president d'Ampans, Domènec Casasayas, ha explicat les Llars d'Ampans funcionen des de fa 26 anys i han donat servei a unes 200 persones amb diversos graus de discapacitat, i els pisos que ara cedeix CatalunyaCaixa permetran atendre peticions de persones "que tenen dificultats econòmiques o socials per accedir a un habitatge del mercat lliure. Aquest projecte els ajudarà a crear un nucli familiar".
Janeta Camps, responsable de les Llars d'Ampans, ha afirmat que el projecte és una magnífica oportunitat per a persones amb discapacitat, però alhora amb un grau d'independència notable, de poder emancipar-se i fer una vida autònoma, si bé amb el recolzament sempre d'un monitor de referència, que els ofereix un suport personalitzat, en funció de cada necessitat. El projecte, ha explicat Janeta Camps, "permet als usuaris que es desenvolupin, que guanyin capacitats i que no siguin persones completament dependents". Fins ara hi havia poca oferta per aquesta tipologia d'usuaris que necessiten només suports més puntuals i tenen un grau considerable d'autonomia. La majoria viuen a casa amb les famílies, i iniciatives com aquesta els permeten independitzar-se.
Els pisos estaran a punt per ser ocupats en un termini de 3 o 4 mesos, un cop Ampans hi hagi fet petits treballs d'adequació. Inicialment s'instal·laran 2 persones a cadascun dels habitatges, i en un estadi posterior hi podran viure 2 més (4 a cada pis, 8 en total). Els dos pisos formen part d'un bloc total de 19 habitatges, just al costat de l'escola Oms i de Prat de Manresa. Altres pisos del mateix bloc formen part són usats per la comunitat escolar, o bé estan inscrits a la borsa d'habitatges de FÒRUM (Ajuntament de Manresa). N'hi ha dos més que s'han cedit a becaris de la Fundació Alícia, també pertanyent a l'Obra Social de CatalunyaCaixa.