
Els secretaris generals de CCOO i UGT al Bages-Berguedà, Lluís Vidal Sixto i Miguel Espejo, han fet aquest dilluns una crida a la mobilització dels treballadors i treballadores d'aquestes comarques per què aquest dijous, 14 de novembre, se sumin a la jornada de Vaga General convocada per defensar els drets i les llibertats individuals i col·lectius hores d'ara perjudicats i en clar procés de retrocés arran de l'aplicació de les polítiques d'austeritat dels governs autonòmics i de l'Estat.
Tal com ja han explicat públicament els màxims responsables d'ambdues organitzacions sindicals a Catalunya, la vaga general és necessària "per combatre la injustícia de veure com la crisi s'aprofita per destruir drets laborals i socials, afeblint i empobrint la majoria, mentre les grans fortunes, els rics, acumulen riquesa i poder i no fan cap contribució solidària a la sortida de la crisi".
Des de la convocatòria oficial de la protesta, les organitzacions s'han mogut per tot el territori amb l'objectiu d'informar els treballadors i treballadores per tal que la participació a la protesta sigui "a consciència" i "amb tots els elements necessaris perquè cada un de nosaltres es formi un criteri objectiu sobre la necessitat de dir prou a una situació que únicament ens porta a obrir una esquerda social gravíssima".
La manifestació arrancarà a 2/4 de 12 del matí de la plaça Onze de Setembre de Manresa, des d'on sortirà la capçalera en direcció a la plaça Sant Domènec. En aquest punt es procedirà a la lectura del manifest redactat per ambdues organitzacions sindicals.
Els líders de les organitzacions sindicals majoritàries al Bages i al Berguedà, UGT i CCOO, acudeixen una vegada més junts a aquesta jornada després d'un treball preparatori que els ha portat a recórrer empreses i organitzacions de tots els sectors d'activitat econòmica a les comarques objecte del seu abast.
La mobilització prèvia al Bages i al Berguedà
Des que es va oficialitzar la data de la manifestació, el passat 19 d'octubre, més d'un centenar de delegats sindicals de les dues comarques han estat treballant en una intensa campanya de difusió que, al marge de les assemblees celebrades a les empreses del Bages i del Berguedà, ha parat especial atenció als espais de relació social de la ciutadania com ara mercats municipals i ambulants, centres de salut i grans superfícies comercials. CCOO i UGT Bages-Berguedà han ampliat la xarxa de contactes a totes aquelles entitats i organitzacions que treballen a prop de les persones, com ara associacions de veïns i altres plataformes com ara l'Assemblea Nacional de Catalunya. Així, la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, la FAVM, ha confirmat l'adhesió a la iniciativa, fet que suposarà la suspensió de l'activitat habitual pròpia de les entitats veïnals.
També s'ha visitat la totalitat de formacions polítiques que han expressat majoritàriament el seu suport a la vaga general (ERC- ICV-EUiA- PSC). Entre els contactes realitzats, cal destacar també l'establert amb la nova junta directiva de la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa que encara no ha comunicat si donarà suport a la vaga general o, contràriament, seguirà la línia d'allò que han manifestat recentment entitats com Pimec-Comerç, que ha descartat participar-hi. De moment, es compta amb el compromís del teixit comercial de la ciutat durant el temps que s'allargui la manifestació.
A nivell industrial i empresarial, les trobades informatives i les assemblees s'han centrat en un ampli ventall de sectors d'activitat que van des del sanitari i sòciosanitari fins al metal·lúrgic, l'agroalimentari, el sector públic i els serveis amb més d'un centenar d'empreses i de centres de producció visitats durant aquests darrers quinze dies.
La campanya prèvia a la mobilització de dimecres s'ha reforçat amb la distribució d'un total de 20.000 díptics que s'han repartit en els àmbits esmentats. La darrera acció informativa ha estat la desenvolupada durant aquest cap de setmana aprofitant la celebració de la 15ª edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Paral·lelament, ja s'han penjat un total de 60 pancartes distribuïdes pels municipis del Bages i del Berguedà cridant a la participació. També s'han editat 5.000 cartells i s'han imprès 10.000 enganxines amb el lema de la protesta: "14-N. Vaga General. També t'afecta".
Els díptics sintetitzen les 14 raons per les quals cal fer vaga aquest dimecres: l'atur desbocat, amb 100.000 llars que hores d'ara no tenen cap tipus d'ingrés, i un nivell de pobresa que situa el seu índex de risc en un 30% de la població catalana. La pobresa augmenta també entre els que tenen feina a causa de les retallades salarials. La perspectiva de futur per a les generacions joves està marcada pel 53% d'atur existent entre aquest sector de la població. Una altra de les raons que esgrimeixen els sindicats és el trencament de les regles del joc en les relacions laborals que suposa la Reforma Laboral impulsada pel PP.
També s'inclou a la llista de raons les retallades en educació i en recursos d'investigació; l'empitjorament de la sanitat amb la posada en marxa de mesures recaptatòries i l'augment del 45% de les llistes d'espera. En un altre ordre de coses, es destaca la criminalització de les persones que reben prestacions o subsidis; el creixement exponencial dels casos de desnonament i l'ofec que està patint la cultura.
Finalment, els sindicats també volen aprofitar la jornada de vaga per protestar contra les desigualtats fiscals que ocasionen mesures com la pujada de l'IVA i els preus dels serveis bàsics, d'una banda, i advertir de les conseqüències del rescat al qual han portat les polítiques del PP i de CiU, de l'altra.
Les raons del territori per participar a la vaga
Els índex d'atur a les comarques del Bages i el Berguedà continuen per sobre de la mitjana catalana, essent el nostre un dels territoris més castigats per la destrucció de llocs de treball.
L'elogiada privatització de serveis públics com ara la Salut està portant a un espiral de retallades que repercuteixen directament sobre la qualitat dels serveis i perjudiquen el dret dels ciutadans i ciutadanes a gaudir-ne. La delicada situació per la qual passa l'Hospital Sant Bernabé de Berga n'és l'exponent més clar.
A nivell social, els serveis de suport a les persones sense feina estan minvant fins a la seva extinció. Al Bages tenim el cas del tancament del Centre de Formació i d'Iniciatives del Bages Sud. D'altra banda, les organitzacions sindicals denuncien la preocupant situació en què es troba l'oferta de formació contínua per a aturats al Bages, actualment inexistent perquè l'administració no l'ha confirmat.
A nivell econòmic denuncien la insuficiència i l'estancament de les línies de crèdit per a la materialització de nous projectes empresarials. Al Bages i al Berguedà hi ha emprenedors que tenen ganes i projectes i es queden sense finançament per fer-los realitat.
Més de 2.500 persones al Bages i al Berguedà han signat els darrers quatre mesos a favor de la ILP impulsada per UGT i CCOO per tal de promoure la figura legal de la dació en pagament i des d'aquest territori no es permetrà que ara el Govern central se'n rigui de les reivindicacions de la ciutadania amb preteses promeses de reformes legals per evitar els desnonaments.