El Bages és la setzena comarca més competitiva del país, segons l'Índex de Competitivitat Territorial que realitza l'associació empresarial ADEG, que valora un total de 45 indicadors econòmics diversos, tals com el nivell de qualificació dels recursos humans, les infraestructures de transports disponibles, el sòl reservat a indústria, el grau d'accés a proveïdors, el consum d'aigua per habitant... El 2012, la comarca ocupava la dissetena posició en aquest rànquing, mentre que en l'indicatiu fet públic aquest dijous, corresponent al 2013, ha pujat una posició. El Solsonès, al seu, ocupa la vintena posició, baixant-ne dues respecte el 2012.
Encapçalen el rànquing el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Tarragonès i el Segrià, seguits de ben a prop pel Gironès i el Vallès Oriental. Des de l'associació empresarial es deixa clar que aquest índex valora com es posicionen les diverses comarques en base a un model de desenvolupament concret, pensat per competir en una economia globalitzada. "Això no vol dir que unes comarques estiguin posicionades millor d'acord a un altre model", deixa clar ADEG.
L'associació entén que la productivitat de les empreses està íntimament relacionada amb les condicions de l'entorn immediat en el que operen, en tant que són fonts d'avantatge que no generen les pròpies empreses, sinó l'entorn territorial on estan implantades.
En els diversos indicatius concrets, el Bages surt molt ben posicionada quant a factors de sostenibilitat mediambiental, situant-se en la vuitena posició, innovació i desenvolupament tecnològic (desena posició) i disponibilitat de pols de desenvolupament i infraestructures (dotzena).
L'ADEG ressalta que hi ha factors com la millora de l'Eix Transversal que han millorat la competitivitat de les comarques per on passa, facilitant l'accés de les empreses als mercats, fet que explicaria la millora d'una posició experimentada pel Bages entre el 2012 i el 2013.

Índex ADEG 2014 de competitivitat territorial (pdf)