El CIO de Manresa atén el 2010 un 28% de persones més que el 2009

Assoleix 924 insercions laborals, un 22% del total d'usuaris. El 44% dels usuaris de l'any passat van rebre formació; el 53% de les persones inserides van rebre accions formatives

Publicat el 09 de març de 2011 a les 20:05
El regidor d'ocupació, Xavier Rubio. Foto: AjM

L'any 2010 el Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació (CIO), l'equipament del Servei d'Ocupació, Formació i Economia Social (OFES) de l'Ajuntament de Manresa, ha tingut 4.188 usuaris/es actius (un 28% més que el 2009).

Insercions
És important destacar que, tot i la continuació de les grans dificultats de crear nous llocs de treball durant el 2010, mitjançant el Servei Local d'Ocupació s'han aconseguit 924 insercions laborals (198 més que 2009, un 27% més), xifra que representa un 22% sobre el total de 4.188 usuaris actius.

Aquestes insercions han mantingut una durada estimada d'uns 5 mesos de mitjana. Així, la distribució estimada és que el 37% de les insercions han estat fins a un màxim de 3 mesos i el 63% de més de 6 mesos. Els principals 5 sectors on s'han efectuat aquestes insercions han continuat sent, de major a menor importància, els següents: serveis d'atenció a les persones, logística-magatzem, neteja (domicilis-industrial), administració i construcció (instal·lacions-rehabilitació).

Formació
També cal fer esment al nombre d'usuaris/es del CIO que han seguit accions de formació durant el 2010. Es tracta de 1.823 persones, un 44% del total d'usuaris. Les persones formades s'han incrementat en 209 respecte al 2009, xifra que representa un increment del 13%.

Així, cal destacar que el 53% de les persones inserides (490) han rebut accions de formació per algun dels programes i projectes del CIO (de 15 en concret), fet que exemplifica la correlació entre formació i millor ocupabilitat i/o possibilitat de trobar ocupació. Per tot això, cal posar en valor la continuïtat en el desenvolupament major i de millors accions de formació per part del CIO, així com la concertació d'accions en xarxa amb diferents agents de Manresa, Bages i territori.

Dels projectes d'inserció destaca:

  • A nivell quantitatiu, les 434 insercions de la borsa de treball, els 210 Plans d'Ocupació i els del projecte Dinamo amb 90 insercions , i els del FEAG-Tèxtil amb 50.
  • A nivell qualitatiu cal destacar l'alt percentatge d'inserció del projecte Aula Activa (el 47'5% dels participants) i el dels programes i projectes d'igualtat d'oportunitat per a les dones Atenea-Minerva (49%).
  • També és important destacar el paper de la formació en les accions de Transició Escola Treball. El 100% dels inserits dels Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) i el Pla de Transició al Treball (PTT) han estat formats, així com els del projecte Laboràlia, bé perquè han entrat al món laboral o, sobretot, perquè han assolit el graduat d'ESO, l'objectiu fonamental del programa.

Paral·lelament, s'ha atès telefònicament 13.457 persones, s'han realitzat 1.212 sessions informatives, 1.670 entrevistes de diagnosi ocupacional noves, 1.917 tutories de seguiment i 92 sessions grupals. S'ha sumat unes 24.311 informacions prèvies presencials.

Nous programes i projectes durant el 2011
Programa Reinicia't
El programa Reinicia't és una mesura d'acompanyament a la inserció, que s'adreça a persones majors de 50 anys en situació d'atur. Combina accions d'orientació, motivació, anàlisi de l'ocupabilitat, formació professionalitzadora, foment de l'emprenedoria i recolzament en la recerca d'ocupació a través de l'acompanyament de professionals de la inserció. Les accions emmarcades en el programa es van iniciar al desembre del 2010 i es preveu que al llarg del 2011 s'atenguin un mínim de 60 usuaris.

Aula de Recerca Intensiva de Feina (Aula Activa Manresa)
S'adreça a persones en situació d'atur que s'hagin registrat a les Oficines de Treball com a demandants d'ocupació, que tinguin una intenció manifesta de voler treballar, i necessitin una tutorització específica en el seu procés de recerca de feina. L'objectiu de les Aules Actives és accelerar la reinserció laboral de les persones en situació d'atur. Els tècnics/ques orientadors/es assessoren els usuaris i usuàries, durant un termini màxim de 4 setmanes, sobre com redactar un currículum vitae, com afrontar una entrevista de feina, com utilitzar de manera òptima les opcions que ofereix Internet per a cercar feina, així com activar les seves xarxes personals de contactes.

Accions integrades per a l'ocupació
Aquest projecte té per objectiu contribuir a inserir al mercat laboral col·lectius amb dificultats per trobar feina. El programa contempla dos projectes, un adreçat a 75 dones i un altre a 195 persones amb risc d'exclusió social. El Consell Comarcal del Bages és l'entitat promotora i coordinadora, i el Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació de l'Ajuntament de Manresa s'encarrega de la seva execució. Les accions de formació professional a persones amb risc d'exclusió social inclouen cursos de formació en diferents sectors d'activitat (Aplicacions informàtiques de gestió; Lampista; Bugaderia; Operacions bàsiques de cuina; Activitats auxiliars de magatzem; Neteja hospitalària i residencial). Les accions d'Orientació/Inserció a la dona també inclouen formació amb l'objectiu de millorar l'ocupabilitat de les usuàries (d'habilitats personals i socials ; noves tecnologies; tècniques de recerca de feina; sessions individuals de coaching) i pràctiques no laborals a empreses.

Projecte Llavorae.cat
Els objectius centrals del projecte són fomentar l'economia social en la producció ecològica i crear i consolidar llocs de treball en el sector agrari i els seus auxiliars. Els beneficiaris d'aquesta acció seran captats per les vies habituals del CIO o a través de les accions del projecte: agricultors tradicionals, usuaris/àries dels menjadors socials en situació de risc i interns de centres penitenciaris per als quals el treball de la terra s'erigeix com una eina de reinserció. Per a l'intermediació laboral se seguirà el procediment habitual en aquests casos: entrevista ocupacional inicial, disseny de l'itinerari d'actuacions, formació contínua transversal. Per altra banda, els serveis que s'oferiran a les persones emprenedores són: informació general, assessorament sobre línies de finançament, suport en l'elaboració del pla d'empresa.

Programa Suma't
Adreçat a 77 joves d'entre 18 i 24 anys, que no tenen l'ESO, que estan a l'atur i estan inscrits com a demandants d'ocupació a l'Oficina de Treball de la Generalitat. Les actuacions que els alumnes realitzen dins del programa són:

  1. Orientació (educativa i professional, individual i grupals);
  2. Formació:
    1. 100h presencials en competències clau;
    2. 288h presencials de formació en ofici (administratiu, dependent comerç, polivalent hosteleria (cuiner-cambrer), mosso magatzem, polimanteniment i un pendent de concretar en l'àmbit del metall o químic);
    3. Matriculació per a l'ESO a distància a través de l'Institut Obert de Catalunya.
  3. Inserció. Possibilitat d'accedir a un contracte de formació en una empresa (6 mesos de contracte, amb una jornada d'un 70%).

Al finalitzar el programa tindran un certificat acreditatiu de les formacions, que l'emetrà el SOC i un certificat acreditatiu de l'experiència professional en empresa.

Nova economia, nova ocupació
En el marc de les ajudes per a la reactivació econòmica, que s'està acordant territorialment i que seran finançades pel Ministeri d'Indústria espanyol, es desenvoluparan accions formatives per la creació de projectes d'economia social i cooperativa.