
Seat va acollir ahir l'acte de clausura de Cenit Verde, un projecte d'investigació dedicat a l'estudi i desenvolupament de les tecnologies que han de facilitar la implantació del vehicle elèctric a Espanya. Durant quatre anys d'investigació, més de 800 professionals de 16 empreses i 14 organismes públics de diferents àmbits han sumat esforços per a desenvolupar alternatives sostenibles en automoció, infraestructures i energia.
El Centre Tècnic de Seat ha liderat el projecte, mentre que la Fundació CTM Centre Tecnològic s'ha encarregat de la coordinació del projecte, des de la seva Àrea de Gestió Interna. La direcció científica ha anat a càrrec de l'Àrea d'Energia de la Fundació CTM Centre Tecnològic, responsable de la memòria tècnica. També hi han col·laborat les companyies Cegasa, Cobra, Endesa, Iberdrola, Lear i Siemens i s'ha comptat amb el recolzament del Ministeri d'Economia i Competitivitat a través del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI). El projecte tenia un pressupost total de 34 milions d'euros i s'ha convertit en un referent europeu gràcies a la col·laboració públic-privada i al nombre d'investigacions i innovacions desenvolupades.
El projecte ha impulsat la investigació de la mobilitat elèctrica i ha estimulat la inversió i la innovació per convertir Espanya en un actor global en el sector del vehicle elèctric. Concretament, ha permès avançar en diferents camps, des de la investigació de les bateries, fins a la integració del vehicle en el sistema elèctric, passant per la infraestructura de la recàrrega i la comunicació del vehicle amb la xarxa elèctrica.
Així mateix, Cenit Verde ha ampliat el coneixement tècnic i la competitivitat de les empreses participants i ha obert la porta a futurs acords entre aquestes companyies i els centres tecnològics per a continuar investigant en projectes intersectorials amb l'objectiu de promoure les tecnologies necessàries per a la generalització de l'electromobilitat. Amb tot això, s'ha fet un pas endavant per augmentar la competitivitat del país.
Seat León Verde, un prototip únic
El Seat León Verde* és resultat del projecte Cenit i s'ha construït sobre la base del nou León. El prototip incorpora les principals innovacions desenvolupades pel projecte i compta amb un motor elèctric de 75 kW de zero emissions de CO2 i un tèrmic de 1.4 litres TSI i 90 kW amb canvi automàtic de sis velocitats adaptat i optimitzat per al funcionament híbrid. El Seat León Verde disposa d'una autonomia en mode elèctric de 50 quilòmetres gràcies a una bateria de 8,8 kWh de Ficosa i ha integrat un sistema avançat de refrigeració per a l'optimització de la gestió tèrmica.
Gestió intel·ligent de la demanda energètica
L'electromobilitat inclou diversos camps i sectors més enllà del vehicle, com la infraestructura de recàrrega, la gestió intel·ligent de les xarxes elèctriques i la integració de les energies renovables en la recàrrega. Precisament, la novetat més destacada del Seat León Verde és la seva interacció amb el gestor de recàrrega. Seat, Cobra, Endesa, Iberdrola i Red Eléctrica de España han definit un sistema de negociació tarifària i gestió intel·ligent que s'avança al futur i permet una plena interacció del vehicle amb la xarxa elèctrica. Gràcies a aquest innovador sistema, el vehicle es pot recarregar de manera eficient quan el consum global baixa. Per tant, s'incentiva la recàrrega en períodes amb excedent de producció d'energia i es fomenta el major ús d'energia renovable.
En el cas d'un vehicle estacionat durant 12 hores (per exemple, de 19.00 a 7.00 hores) la recàrrega s'iniciaria en el moment en el que descendeix la demanda d'energia i no immediatament després de la connexió del vehicle a la xarxa. Així, el gestor de recàrrega respon al repte de la integració del vehicle en el sistema elèctric, rendibilitzant de manera controlada els períodes vall, aplanant la corba de demanda i rebaixant el cost de la recàrrega, però assegurant sempre les necessitats establertes per l'usuari. El sistema inclou, així mateix, la possibilitat de realitzar recàrregues preprogramades per recàrrega ràpida o recàrrega econòmica.
A més a més, i mitjançant un carregador embarcat de 20kW de Lear, el Seat León Verde permet la connexió bidireccional del vehicle a la xarxa elèctrica i no només la recàrrega de les bateries, sinó també que el propi vehicle transfereixi energia elèctrica a la pròpia xarxa.
Per al prototip desvetllat ahir, s'han desenvolupat models i algoritmes per la reducció del consum dels vehicles 100% elèctrics i híbrids, així com arquitectures electròniques avançades per a la integració i control dels nous components. Per exemple, el Seat León Verde compta amb sistemes de HMI (Human Machine Interface) avançats que estan integrats en una aplicació d'smartphone que es connecta al vehicle a través de NFC-CAN-Wifi per a gestionar les funcions principals, com el consum d'energia, l'estat de les bateries, la gestió de reserves per a la recàrrega o l'estalvi de CO2, mitjançant l'ús del mode elèctric. Aquests sistemes han generat dues patents.
A més a més de les novetats del prototip híbrid endollable, el projecte ha permès desenvolupar el Driving Cycle Predictor, un sistema intel·ligent que memoritza les rutines i l'estil de conducció de cada usuari. El dispositiu, patentat a nivell europeu per Seat, prediu rutes habituals i detecta estils de conducció associats a estats d'ànim del conductor per optimitzar el consum d'energia i reduir les emissions de CO2.