El director de la Fundació Alícia, a Món Sant Benet, Toni Massanés, ha recollit aquest dijous al vespre a Barcelona els Premis Ciutat de Barcelona 2016, en la categoria de gastronomia. Uns guardons presidits per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que reconeixen els treballs i projectes de creació, d'investigació i de producció en els camps de la cultura, la ciència, les lletres i les arts. L'acte, celebrat al Saló de Cent de l'ajuntament barceloní, també ha comptat amb l'assistència del tinent d'alcaldia d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, i representants de tots els grups municipals. La cerimònia ha permès fer l'entrega oficial dels guardons als premiats, que es van fer públics fa dues setmanes.
El reconeixement cap a Massanés ha estat per ser un "reconegut gastrònom i director general de la Fundació Alícia, centre dedicat a la millora de l'alimentació de totes les persones, que ha aconseguit esdevenir un referent internacional. I pel seu lideratge en projectes desenvolupats a Barcelona durant el 2016 en diferents àmbits: exposicions, publicacions, recerca històrica i divulgació cultural de la gastronomia".
En la seva intervenció, Colau ha assegurat que els artistes guardonats són un "exemple del moment extraordinàriament creatiu que viu la ciutat". "A Barcelona hi ha un gran talent col·lectiu, perquè la creació és sempre plural i només germina quan existeix un territori fèrtil on es genera cooperació, mestissatge i construcció de comunitat”, ha afirmat l'alcaldessa, que també ha fet una crida als premiats perquè no perdin "l'esperit incoformista i irreverent contra els poders i els símbols establerts".
Els premiats
El fotògraf Joan Fontcuberta; el curtmetratge Timecode, del català Juanjo Giménez; el músic Jordi Savall; els cantants Maria Arnal i Marcel Bagés; el gastrònom Toni Massanés, de la Fundació Alícia; i l'arquitecte Alessandro Scarnato, han estat alguns dels distingits amb els Premis Ciutat de Barcelona 2016.
Els premis també han reconegut en literatura a Mariana Enríquez pel recull de contes Les coses que vam perdre en el foc, i a Carles Rabassa pel seu llibre Eren ELLS, que aborda el desig, la violència i les relacions de poder. Per altra banda, el premi de traducció en llengua catalana ha anat a parar a mans de Miquel Desclor pel Cançoner de Francesco Petrarca.
La Sala Beckett-Obrador Internacional de Dramatúrgia del Poblenou ha estat reconeguda amb el premi d'Arquitectura per la reforma de l'antiga cooperativa, i en Arts Visuals ha estat guardonat Antoni Hervàs per l'exposició El misteri de Caviria, presentada a La Capella en el marc de la convocatòria BCN Producció 2016.
La categoria de ciències de la vida ha lliurat el guardó al doctor Salvador Aznar Benitah, per la publicació a la revista Nature un estudi en què identificava cèl·lules responsables de la metàstasi. En canvi, el premi de ciències experimentals i tecnologia ha anat a parar a mans de la professora de l'Icrea de la Universitat de Barcelona Carme Rovira Virgili. En educació, s'ha reconegut al projecte educatiu Cabal Musical, del Taller de Músics, mentre que el Taller Escola Sant Camil ha rebut el premi en la categoria de cultura popular pel pessebre vivent de la Torre del Suro del Guinardó.
Toni Massanés
Toni Massanés Sánchez, va néixer a Berga el 1965. És director general de la Fundació Alícia (ALImentació i ciènCIA), laboratori del menjar responsable, un centre de recerca en cuina amb rigor científic que treballa per a que tothom mengi millor (Premis PAAS, NAOS, Premio Nacional Gastronomia Saludable de la RAEG, Premi Nacional de Recerca de la Fundació Catalana per la Recerca, Premi de la cultura de l'oli de la Fira de l'oli de les Garrigues, entre d'altres). La Fundació Alícia es troba al complex de Món Sant Benet, en terme de Sant Fruitós de Bages.
Diplomat en cuina a Barcelona i Tolosa de Llenguadoc, s'ha dedicat a la docència, l'escriptura, el periodisme, i la recerca. És investigador de l'Observatori de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (Odela). Ha fet viatges de la mà de cuiners i cuineres locals —professionals i també casolans— per conèixer tradicions culinàries d'arreu del món. Sobretot ha estudiat la cuina catalana. A més d'elaborar estudis i receptaris de vàries comarques, ha dissenyat el mètode i dirigit l'equip de recerca que s'ha encarregat d'inventariar i catalogar el Corpus Culinari Tradicional Català. També ha publicat treballs sobre cuina històrica i alta cuina. A més, ha escrit, dirigit i participat en uns quants llibres, webs i guies sobre productes, restaurants i cultura alimentària.
El director de Fundació Alícia, Toni Massanés, recull el Premi Ciutat de Barcelona
Ada Colau destaca l'esperit «inconformista» de la cultura en l'entrega dels premis Ciutat de Barcelona | El lliurament dels guardons s'ha celebrat aquest vespre al saló del Consell de Cent de l'ajuntament barceloní

- Fotografia de família dels guardonats als premis ciutat de Barcelona 2016 -
- Ajuntament de Barcelona
ARA A PORTADA
Publicat el 17 de febrer de 2017 a les 11:52
Actualitzat el 17 de febrer de 2017 a les 11:57
Et pot interessar
-
Economia i Empresa Bernat Ladrón de Guevara, reelegit president d'una Associació d'Empresaris de Bufalvent especialment engrescada
-
Economia i Empresa El Kursaal posarà a la venda els espectacles de Festa Major aquest dijous a preus reduïts
-
Economia i Empresa Caixabank ajuda a pagar un tamisador a la Fundació Cardona Històrica per impulsar la comercialització de la sal
-
Economia i Empresa 38 empreses turístiques del Bages, reconegudes per la seva gestió sostenible
-
Economia i Empresa Laura Galobart guanya el 32è Premi Protagonistes del Demà del Rotary
-
Economia i Empresa UManresa estrena la Clínica Odontològica, que el curs que ve acollirà els primers cursos d'especialització