«Espanya era una festa»

Els ex-responsables de Catalunya Caixa admeten que l'economia vivia a punt de la "borratxera" i acusen a l'equip anterior a la bombolla del fracàs de l'entitat

Publicat el 08 de juliol de 2013 a les 18:54
Todó, a la comissió. Foto: Josep Molina

Les compareixences que han encetat els treballs de la comissió d'investigació de les entitats financeres  al Parlament s'han tret les puces de sobre culpant a tot el sistema de la crisi que ha fet desaparèixer el tradicional mapa financer català. Els primers compareixents han estat els ex-responsables de Catalunya Caixa, els bagencs Adolf Todó i Jaume Masana, un dels fracassos més clamorosos del sistema financer. Tots dos han culpat l'equip anterior i a l'esclat de la bombolla finacera el desastre que ha acabat amb la nacionalització espanyola de l'entitat.

Ningú no podia aturar la festa
Todó ha assegurat que aturar l'embranzida de l'economia especulativa a Espanya això hagués estat com "si una persona entra en una festa per aturar-la quan és el moment més animat i tothom està a punt d'agafar una borratxera". "Aquesta era una festa en la que ens varem equivocar tots i fins i tot també els inversors europeus que ens varen deixar diners a cabassos per alimentar una bombolla", ha assegurat Todó. L'expresident ha recordat que en aquells anys la prima de risc espanyola estava per sota del preu d'emissions d'Alemanya i per tant l'entrada de diners al sistema bancari espanyol era a mans plenes.

Hipoteques a dojo
Per la seva banda, Masana també ha apuntat a l'explosió de la bombolla immobiliària per explicar la deriva de Catalunya Caixa. L'exdirectiu ha criticat que es concedissin hipoteques per sobre del 80% del valor d'un habitatge, tot i que això "va permetre marges molt més elevats a l'entitat fins el 2008". Masana també ha lamentat que la "constant davallada" del preu dels immobles va provocar pèrdues milionàries als comptes de la caixa catalana. Com exemple, Masana ha recordat que només a un sol client se li va concedir una hipoteca de 700 milions.

Amb tot, Masana ha responsabilitzat al deteriorament de l'economia i l'increment de l'atur, que va originar un augment dels impagaments de crèdits hipotecaris, de part dels problemes de Catalunya Caixa, que tenia una gran exposició al mercat immobiliari pel gran estoc d'habitatges que acumulava en el moment de l'explosió de la bombolla. "Som culpables de no haver previst que la taxa d'atur a Espanya arribaria al 27%", ha reconegut, "igual que no ho van fer les previsions més pessimistes de tots els organismes internacionals".

Llegir també «Todó, lladre!»