Desenvolupar un label gastronòmic a partir dels actius que genera l'activitat turística, de restauració i dels productors dels municipis de l'entorn del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat és l'objectiu en el qual es centrarà, a partir d'ara, el treball a mitjà i llarg termini de l'associació d'Amics de la Gastronomia del Montserrat. Deu anys després de la seva creació, l'entitat fa un pas endavant amb la intenció de convertir-se en agent clau de la reactivació econòmica del territori i, per tal de posar fil a l'agulla a aquesta nova etapa, l'entitat va reunir restauradors, productors i agents turístics a l'entorn d'una jornada de treball que va tenir lloc ahir al Casal de Can Gibert, a Monistrol de Montserrat.
Amb aquesta finalitat, la jornada 'La Gastronomia del Montserrat: una oportunitat per a la reactivació econòmica del territori' va posar damunt la taula experiències i propostes encaminades a treure el màxim profit de la marca que identifica un territori, un patrimoni i una gastronomia lligada directament elements culturals, tangibles i intangibles, d'aquest àmbit geogràfic. En aquesta línia es van encaminar les intervencions del director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, encarregat de fer la ponència inaugural, i dels participants a la taula rodona posterior sobre 'Gastronomia, patrimoni tangible i intangible i turisme', formada per l'exconseller de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet; Nil Camprubí, membre de la cooperativa Fent País; Raimon Olivella, director d'Hostaleria de l'Agrícola Regional SA; i Bernat Vila, de l'Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona.
L'ajuntament monistrolenc ha decidit liderar el procés de reactivació de l'associació aprofitant l'aparador que ofereix la Fira de la Coca i el Mató, que el consistori organitza des de fa vint anys, i que s'ha convertit en la principal plataforma d'activitat de l'entitat. Durant les darreres edicions, el certamen havia consolidat un espai gastronòmic propi, amb tastets de la Gastronomia del Montserrat, que té la voluntat de créixer i de generar una sèrie d'accions paral·leles que contribueixin a potenciar el certamen, alhora que seran decisives per la dinamització de la mateixa entitat. En aquesta línia es proposa impulsar un menú específic de la fira i organitzar un sopar de maridatge, en el marc del certamen, que tingui com a protagonistes el mató de Montserrat i el vi del Bages.
En aquesta línia, el document de propostes estratègiques per a la dinamització, creixement i consolidació de l'associació Amics de la Gastronomia del Montserrat, planteja un seguit d'accions que passen, en un primer nivell, per un procés de reactivació interna i d'implantació de l'entitat al projecte dels Portals d'Entrada de la Muntanya de Montserrat que va crear el Patronat de la Muntanya de Montserrat, adscrit al departament de Presidència de la Generalitat. Aquest gir obeeix a la finalitat clara de promoure i consolidar sinèrgies entre els actors que la integren, el monestir de Montserrat, Monistrol, Collbató, el Bruc i Marganell, per al desenvolupament d'un turisme familiar ,sostenible i respectuós amb l'entorn.
A nivell intern, el primers passos es centraran en buscar l'adhesió d'establiments, productors i operadors turístics del territori i, de forma paral·lela, en la creació i distribució d'una placa distintiva per a cada un dels establiments adherits. El document també apunta, tot i que a més llarg termini, a iniciar un treball que tingui com a objectiu buscar un reconeixement de qualitat als productes de l'entorn del Montserrat.
Entre les principals accions que defineixen el full de ruta a nivell extern, hi ha la creació d'un catàleg de plats tradicionals de l'entorn del Montserrat; participar en esdeveniments gastronòmics d'altres territoris i dissenyar un calendari estable d'activitats gastronòmiques a partir de productes de temporada com ara, activitats de formació interna, cursos, degustacions, maridatges i tallers de cuina, entre d'altres. Tot plegat s'haurà de definir i prioritzar a partir de les reunions de treball que es desenvolupin durant els pròxims mesos. D'entrada, l'ajuntament de Monistrol de Montserrat serà la institució que, juntament amb el Patronat de la Muntanya de Montserrat, liderarà el treball d'aquesta nova etapa per tal de garantir el desenvolupament progressiu dels objectius que fixa la nova estratègia de futur.