
Gay de Liébana a la conferència de la UManresa. Foto: UManresa
L'economista José Maria Gay de Liébana ha assegurat aquest dimarts a UManresa que el model d'Europa està exhaurit i que això es tradueix en una situació d'estancament que contrasta amb el creixement econòmic d'altres països.
Per Liébana, que ha assistit a la presentació del llibre "Introducció a la macroeconomia" del doctor i professor dels estudis d'ADE, Jordi Franch, no és cert que l'economia espanyola s'estigui recuperant, tal com asseguren des del govern estatal. L'atur, els alts nivells de dèficit i deute públic, el futur incert de les pensions i la incertesa política demostren que la situació econòmica no té tendència a millorar, ha dit.
Gay de Liébana atribueix els bons resultats de l'economia espanyola d'aquest any 2015 a factors externs, que res tenen a veure amb les polítiques governamentals. Entre aquests factors hi ha la política monetària del BCE, la depreciació de l'euro, la disminució del preu del petroli i les situacions de conflicte que viu el Mediterrani. Assegura que si aquest any s'ha produït un repunt del consum ha estat "perquè la gent fins ara tenia una frustració tremenda de no poder gastar res", però ha advertit que els factors que han afavorit l'economia no es repetiran l'any que ve.
A partir de dades econòmiques, Gay de Liébana ha volgut demostrar que el model europeu ha fet fallida, amb una tendència continuada a l'increment del deute públic a tots els països. Pel que fa a la situació estatal ha assenyalat indicadors negatius com un salari mínim interprofessional que s'acosta més al dels països de l'Est que al dels països amb els quals Espanya es vol emmirallar. També el descens dels ingressos mitjans per any i per llar o la despesa mitjana per llar, que també ha experimentat una baixada.
Gay de Liébana ha estat especialment crític amb l'increment del deute del sector públic. Un increment que no es correspon a l'esforç de reducció del deute que han fet les empreses i les famílies. Això implica, ha dit, que els propers anys ‘haurem de treballar per donar diners a l'estat i per pagar el deute públic', situació que ha definit com "sovietització".
Nou volum d'Edicions FUB
Abans de la intervenció de Liébana, Jordi Franch ha fet una breu ressenya del seu nou llibre "Introducció a la macroeconomia", que ofereix una visió sistèmica de la macroeconomia, acosta a les diverses teories que conformen aquesta disciplina, explica els errors comesos per la macroeconomia dominant a partir d'exemples de la realitat econòmica del moment i proposa alternatives de millora en aquest àmbit. La publicació parteix del convenciment que la macroeconomia i el keynesianisme han esdevingut els principals justificants de les polítiques econòmiques dels governs i que han motivat canvis tant en el contingut com en el mètode de l'economia.
Amb "Introducció a la macroeconomia", Edicions FUB afegeix un segon volum a la col·lecció Expertia, iniciada amb la publicació ‘Manual de accidentes de múltiples víctimas y catástrofes', coordinat per Susana Simó, professora del Màster d'Emergències Extrahospitalàries del Campus Manresa del Centre Internacional de Formació Contínua de la UVic-UCC. Expertia és una col·lecció dedicada a obres escrites per experts en diferents matèries amb l'objectiu de compartir coneixement i formar noves veus. La col·lecció vol esdevenir un referent en la formació tant de professionals com de futurs professionals i fer-ho fomentant l'esperit crític i el rigor.