
Iberpotash vol construir una planta de sal a Sallent per fabricar sal vacuum d'alta qualitat. Així, la companyia vol eliminar "fins a l'últim gram" la sal acumulada al runam del Cogulló i que té un volum equivalent a 50 milions de tones. El responsable de medi ambient, Lluís Fàbrega, no ha concretat cap data i diu que l'eliminació del runam dependrà de la demanda de sal vacuum del mercat. Aquest projecte ha estat un dels temes que s'han tractat durant la jornada que Iberpotash ha organitzat aquest dimecres per explicar la seva gestió mediambiental. L'acte ha tingut lloc el mateix dia que els mitjans s'han fet ressò del judici contra tres exdirectius de les mines per un presumpte delicte ambiental.
Davant del futur tancament de la planta d'Iberpotash a Sallent, s'obre la incògnita de què cal fer amb la muntanya de sal del Cogulló. Tal com s'ha parlat en la jornada, el futur passa per tres accions: la construcció d'una planta per produir sal vacuum d'alta qualitat, un polígon industrial allà on ara hi ha les instal·lacions de la fàbrica i un projecte turístic.
El director de Medi Ambient de les mines, Lluis Fàbrega, ha subratllat el compromís d'Iberpotash d'eliminar "fins a l'últim gram" de la sal acumulada al runam de Cogulló, i ha dit que la solució passa per la construcció d'una planta de sal vacum a Sallent. Fàbrega no ha volgut concretar cap data i ha dit que l'eliminació total de la muntanya de sal dependrà de la demanda del mercat. El responsable mediambiental ha avançat que el projecte "tindrà molts pals a les rodes" provinents de "gent que utilitzant el medi ambient com excusa està defensant d'altres tipus d'interessos".
De la seva banda, el director de Solucions d'Entorn Territorial de l'Institut Cerdà, Lluís Inglada, ha defensat el valor turístic que pot tenir la muntanya de sal i ha posat d'exemple un cas similar que hi ha a Alemanya. Inglada també ha posat en valor el fet que es disposarà de 50 hectàrees de polígon industrial connectat ferroviàriament, un fet molt poc habitual a l'Estat.
En la mateixa línia s'ha manifestat el professor d'Economia, Marc Bernadich, qui ha assegurat que el Bages es troba ara davant de l'explosió d'un nou valor turístic que pot venir de la mà de la sal. La jornada també ha servit per presentar el documental 'Una gran muntanya, una gran oportunitat', on es posa de manifest la gestió de les aigües salinitzades de les mines de Sallent i Súria.
Processos judicials contra Iberpotash
Pel que fa als processos judicials oberts contra Iberpotash, Fàbrega ha recordat que no hi ha cap sentència judicial que vagi contra la gestió mediambiental de l'empresa, sinó que totes van contra processos administratius. "Iberpotash ha fet sempre el que l'administració ha demanat i ens trobem davant d'una indefensió jurídica important", ha dit.
El col·lector de salmorres, una instal·lació "obsoleta"
Fàbrega ha assegurat que el col·lector de salmorres és una instal·lació "obsoleta" i ha demanat a l'administració que la renovi. La instal·lació, construïda l'any 1989, dóna servei a més de deu clients, i Iberpotash paga 800.000 euros anuals per l'ús de la instal·lació i el seu manteniment. En quatre anys, el col·lector de Salmorres ha destruït uns 12.000 metres quadrats de vegetació del Cardener.
Pel que fa a la salinització de les aigües, Fàbrega ha negat aquesta acusació i s'ha mostrat convençut que "ni una sola gota d'aigua dels dipòsits salins va a parar als nostres rius". "Ens hem d'allunyar de demagògies i populismes", ha dit.