
Candidats d'ICV han homenatjat la classe treballadora al nou monument de la Cambra. Foto: ICV
Els candidats d'ICV Manresa han col·locat aquest dijous un cartell reivindicatiu d'homenatge a les persones treballadores als peus de l'escultura Ala de Mercuri de la Cambra de Comerç de Manresa, una escultura que homenatja les empreses i persones emprenedores del territori i que va ser inaugurat en aquest espai fa unes setmanes pel President Artur Mas i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, "fent ús d'una inauguració en campanya electoral", han criticat ICV Manresa. Aquest dijous el candidat Lluís Cano ha defensat que "sense persones que treballin no hi ha empreses, ni beneficis, per la qual cosa és indestriable posar en valor l'esforç, la valentia de les dones i homes manresanes i bagenques molt especialment del tèxtil, metall, químic, i miner, des de tantes i tantes fàbriques que van fer millor les pròpies empreses , millor les seves vides i dels seus fills i de la ciutadania en general a través de la lluita per a més i millors condicions laborals".
L'acte de reivindicació i homenatge a les persones treballadores vol posar en valor especialment el paper d'aquelles persones que han estat organitzades als sindicats que ja des de la dictadura, "sense demanar res a canvi, sense estàtues, sense homenatges, sense reconeixements del poder, ens aporten dignitat a la classe treballadora", ha comentat Cano.
El cartell reivindicatiu recorda lluites laborals memorables, com la primera vaga del franquisme a Manresa pel tèxtil, el 1946; la vaga de Pirelli per demanar augment de sou, el 1948; les vagues del 1970 a les mines de Súria, Sallent, Cardona i Balsareny; la metal·lúrgica del mateix any, la primera vaga de CCOO a Manresa, del tèxtil, el 1971; i així fins a reivindicacions més contemporànies, com la vaga del 2012 contra la Reforma Laboral del PP i les polítiques d'austeritat.
En aquest acte d'homenatge, l'alcaldable d'ICV ha recordat que la seva formació vol "garantir les llibertats sindicals i els drets laborals i recuperar la dignitat de la classe treballadora". Assegura que aquests drets i valors avui dia estat malmesos per les polítiques d'austeritat aplicades en l'últim període de crisi, "molt especialment amb la reforma laboral pactada entre PP i CiU, que està fent que un 12% de les persones que treballen siguin pobres , que el 88% de treball que es crea sigui a temps parcial, que el 60% de les persones assalariades cobri menys de 1.000 euros i que molta gent no trobi feina, fent que la meitat d'aquestes no rebin cap prestació", assegura Lluís Cano.
Algunes mesures concretes per garantir tots aquests drets són recuperar el CiO i fer-lo més fort, millorar infraestructures i impulsar la instal·lació de noves empreses, així com apostar per l'economia i llocs de treball verds, i reconèixer la cura , la salut, l'educació i el lleure com palanques per crear ocupació. ICV Manresa defensa la creació d'un espai de coordinació estable dels polígons industrials de la ciutat per tal de fer un impuls compartit a les estratègies de desenvolupament econòmic. "Creiem que es poden consensuar serveis, com ara informació, promoció, demandes de millores... i no ho farem si no ho fem totes juntes; defensem la consideració d'especial interès per a la I+D –explica l'alcaldable- i un greu error del govern de CiU, la disminució de l'exigència a la implantació de noves empreses al sector on actualment ens trobem ja que cal fer especialitzacions de polígons i d'aquesta manera ajudar i incentivar la investigació i el desenvolupament".
Una altra mesura anunciada aquest dijous és que les empreses a les que l'Ajuntament doni ajuts per iniciar activitat o que rebin micro-crèdits, "els quals impulsarem tal i com hem fet des del Consell Comarcal i d'altres organismes", se'ls exigirà la responsabilitat social en els contractes de garantir els drets i la dignitat de les persones treballadores. De fet, ICV proposa llançar un programa estable de microcrèdits per micropimes i autònoms, i incrementar aquests microcrèdits per a nova ocupació i per a petites empreses ja en funcionament. Així mateix, la formació ecosocialista preveu establir ajudes i bonificacions en les ordenances fiscals per a empreses i comerços per a la contractació de persones a l'atur i en l'adaptació a les clàusules socials per a la contractació regular dels col·lectius més desfavorits.
Altres propostes programàtiques són el compromís municipal de situar l'atur i la precarietat laboral com un eix cabdal de l'acció del govern de la ciutat, lluitar contra l'atur de llarga durada (plans d'ocupació, polítiques formatives, acompanyament a l'accés al mercat de treball,...), lluitar contra l'atur juvenil, contra la precarietat, i contra la subocupació i l'economia submergida, i defensar l'activitat industrial com a gran generadora d'ocupació al territori (no requalificar sol industrial, adequació dels polígons, xarxes telemàtiques, accessos adequats, transport públic, pla estratègic per a la reindustrialització, etcètera).
Més mesures de lluita contra l'atur i la precarietat són aprovar partides pressupostàries pròpies per finançar polítiques actives de treball, formació i poder garantir el manteniment dels serveis; no col·laborar amb les ETT, ni empreses de serveis integrals, ni agències de col·locació amb ànim de lucre en les contractacions municipals.