Intercanvi transnacional a Manresa

L'intercanvi, en el marc del projecte CLIQ, ha servit per debatre i reflexionar sobre el foment de l'emprenedoria des dels ens locals i altres agents econòmics

Publicat el 19 de març de 2010 a les 21:45

Un moment de les jornades. Ajuntament Manresa

Una trentena de persones de diferents països europeus s'han trobat a Manresa en el marc d'un intercanvi transnacional dins del projecte CLIQ. L'intercanvi, organitzat per l'Ajuntament de Manresa conjuntament amb l'Ajuntament de Girona, ha tingut per objectiu millorar la política d'innovació de les regions participants al projecte mitjançant l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques.

En l'intercanvi hi han pres part participants de Suècia, França, Països Baixos, Gran Bretanya, Itàlia i Espanya.

La primera part de l'intercanvi va tenir lloc dimecres i dijous a Girona, on les sessions de treball es van centrar en la política de clústers com a estratègia per promoure la innovació en un territori.

Els participants de l'intercanvi van arribar ahir dijous a Manresa, on van visitar la UPC, el Museu de Geologia, el CTM i la FUB. Aquest divendres ha tingut lloc la sessió de treball, centrada en el foment de l'emprenedoria des dels ens locals i altres agents econòmics. Què poden fer els governs locals per promoure l'esperit emprenedor? Quin és el paper dels actors locals (universitats, centres tecnològics,…)? Com poden ajudar la innovació i les TIC per promoure l'esperit empresarial i la posada en marxa d'empreses?. Aquestes són algunes de les preguntes que s'han posat sobre la taula al llarg de la sessió. Fomentar la cultura empresarial, especialment entre els joves, és una de les qüestions clau de les actuals polítiques de desenvolupament local, ja que tenen un paper important per crear aquest ambient.

La sessió ha tingut lloc al Palau Firal, i ha comptat amb la intervenció de Manel Arrufat, del Programa Innova de la UPC, que ha parlat sobre El rol i el punt de vista de les universitats. Identificar problemes, reptes i oportunitats. A banda, hi ha hagut una presentació de les experiències i bones pràctiques dels socis del projecte i s'ha treballat en grups.

Segons Alain Jorda, Regidor d'Economia, Innovació i Empresa de l'Ajuntament de Manresa, “hem comprovat que des de tots els països estem treballant amb conceptes i eines comparables i també ens enfrontem a dificultats semblants: la dificultat perquè les empreses col•laborin entre elles, la necessitat de canvis culturals a la societat a favor de la innovació i l'emprenedoria o la necessitat d'una major coordinació entre els agents locals d'innovació: administració, universitat i empreses”.

El projecte CLIQ (Creating Local Innovation through a Quadruple Helix), liderat per la ciutat de Jyväskyla a Finlàndia amb 16 socis més, i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través del programa Interreg IVC, pretén promoure la innovació a les pimes, l'emprenedoria i la creació d'empreses; enfortir les polítiques de suport a la innovació de les autoritats locals i regionals en el marc de les ciutats mitjanes; i finalment, promoure la cooperació i el partenariat entre els diferents actors vinculats a les polítiques d'innovació. El projecte va començar el novembre de 2008 i es prolongarà fins a l'octubre del 2011.