Dissabte 6 d'abril, a les 17h., tindrà lloc a la Sala de la Façana del Monestir de Montserrat l'Acte Acadèmic 2013 de l'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, que organitzen la Delegació Comarcal del Bages del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i l'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut Simeó Selga i Ubach. La jornada, que presidirà el P. Abat Josep M. Soler, i que estarà acompanyat pel Dr. Pere Bonet i Dalmau, president de la Delegació Comarcal del Bages del COMB, i pel Dr. Lluís Guerrero i Sala, director de l'Arxiu Simeó Selga i Ubach, comptarà amb la conferència de l'economista Jaume Terribas i Alamegó, membre del Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana, i que porta per títol: Catalunya i Espanya: passat i present d'un encaix impossible; i, en acabar, tindrà lloc el concert del Cor Lerània, amb peces dels segles XVII i XIX de H. Schütz, C. Monteverdi, J. H. Kapsberger i A. Bruckner, i dirigit per Jordi Noguera.
Els assistents a l'acte rebran el llibre Innocent Paulí i Galceran. Una figura polifacètica (1854-1921), de Salvador Tió i Sauleda, darrera obra editada a la sèrie PAHCS per l'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut de Manresa.
El programa de l'acte és el següent:
- 17.30h. Conferència del Sr. Jaume Terribas: Catalunya i Espanya: passat i present d'un encaix impossible
- 18.15h. Concert del Cor Lerània, amb obres de H. Schütz, C. Monteverdi, J. H. Kapsberger i A. Bruckner
- 19.15h. Visita a la Basílica de Santa Maria de Montserrat
L'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut Simeó Selga i Ubach
L'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut, dirigit pel Dr. Lluís Guerrero i Sala, està situat al carrer de l'Alcalde Armengou, núm. 11, 1r. 2n., de Manresa (tel.: 93 874 27 51). Es va fundar l'any 1994, coincidint amb el centenari del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, amb l'objectiu de convertir-se en una biblioteca-arxiu –el més extensa possible- de les comarques centrals de Catalunya. Actualment, però, donada l'envergadura que ha anat assolint, aquest Arxiu ofereix un servei a tota la demarcació barcelonina, amb una clara intenció de fer-lo extensiu a tot Catalunya.
En aquest Arxiu es recull material format fonamentalment per llibres i documentació escrita –revistes mèdiques no vigents- propietat de metges, del qual normalment se'n desprenen. D'aquesta manera, es dóna una sortida digna a un material que s'acaba destruint i es perpetua la memòria dels metges donants. Des de la seva creació, hi ha més de 10.000 volums indexats, dels prop de 40.000 llibres que s'han anat recollint, la qual cosa converteix aquest Arxiu en un important fons monogràfic obert a tothom.