
La Cambra de Comerç de Manresa vol aconseguir que les empreses del Bages s'impliquin en el nou model de formació professional dual que tot just s'està començant a implantar. Amb aquest objectiu, aquest matí ha organitzat una jornada en què, conjuntament amb el departament d'Ensenyament, s'ha donat a conèixer el funcionament i els beneficis de la FP dual a una trentena d'empreses i centres educatius del territori. La sessió ha servit també per conèixer l'experiència de dues empreses que actualment ja acullen alumnes d'FP en pràctiques, tot i que no encara amb el model dual.
A la jornada hi ha participat el cap de servei de Programes i Projectes de Foment dels Ensenyaments Professionals, Ferran Castrillo, que ha explicat el canvi que suposa la FP dual en relació al sistema tradicional que, tot i incloure també una part de formació pràctica, no requereix el mateix nivell d'implicació per part de l'empresa. En aquest sentit, ha aclarit que si amb el model tradicional l'estada a l'empresa és per posar en pràctica el que s'ha après a l'escola, amb l'FP dual l'alumne va a l'empresa a aprendre. En total, prop de 1.000 hores de formació al lloc de treball reconeguda i qualificada acadèmicament que es combinen amb la formació al centre educatiu que, a més a més, pot adaptar-se segons les necessitats de l'empresa.
Castrillo s'ha mostrat satisfet per la bona acollida que està tenint fins al moment la FP dual a Catalunya, amb prop de 200 empreses implicades, entre multinacionals, mitjanes i petites empreses, que ja acullen uns 2.000 alumnes. Segons ha dit, comença a haver-hi algunes grans empreses que utilitzen la FP dual com a sistema per formar i incorporar nous treballadors.
Josep Ramírez, director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central, ha explicat que les característiques del territori fan que calgui buscar la implicació de moltes petites i mitjanes empreses i que per a aquesta tasca és imprescindible la col·laboració de la Cambra de Comerç, així com d'altres organitzacions empresarials, patronals i gremis professionals. Un compromís que ha recollit el president de la Cambra, Pere Casals, que s'ha mostrat disposat a què la institució exerceixi aquest paper intermediador entre el departament d'Ensenyament i el teixit empresarial del territori.
A la jornada també s'ha pogut conèixer l'experiència de les empreses Ausa i Hayes-Lemmerz en l'acollida d'alumnes en pràctiques. Els seus directors de recursos humans n'han fet una valoració molt positiva, tot i que també han plantejat alguns aspectes a millorar pel que fa a la formació dels alumnes. En aquest sentit, han destacat el baix coneixement de l'anglès i la manca d'una visió global sobre el funcionament d'una empresa.