
La Jornada de Comerç que s'ha portat a terme aquest matí. Catpress
La crisi i els seus efectes sobre el consum ha estat el tema de fons de la dotzena Jornada de Comerç de la Cambra, que s’ha celebrat aquest matí i en la qual han participat una cinquantena d’empresaris i professionals del sector. Durant la sessió, s’ha posat de manifest la necessitat de repensar l’actual model comercial per adaptar-lo a una nova situació en què el consum ha baixat i es fa de forma més racional.
La jornada ha comptat amb la presència del conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, que ha apel•lat al sector a perdre la por a dimensionar-se. Ha posat com a exemple les prop de dues-centes empreses comercials catalanes que han crescut pel sistema de franquícies, moltes de les quals tenen avui presència internacional. Huguet ha demanat que el comerç sigui també sensible a conceptes com els d’internacionalització i innovació, fins ara associats bàsicament a la indústria. Quant a la transposició de la directiva de serveis europea, Huguet ha explicat que el govern català vetllarà per mantenir l’actual model de comerç de proximitat que ara estan copiant d’altres països com França o el Regne Unit.
El president de la Cambra de Comerç de Manresa, Pere Casals, ha demanat més suport al sector per part de les administracions responsables. Casals ha insistit en la necessitat de simplificar tràmits administratius per a la creació d’empreses, facilitar l’accés al crèdit o, en el terreny més local, tenir en compte l’efecte que l’urbanisme, la neteja o la seguretat tenen en el bon funcionament del sector comercial. El president de la Cambra també ha apuntat que l’augment de l’IVA podria accentuar una davallada en el consum, fet que comportarà que la mesura s’hagi de seguir de prop. L’alcalde de Manresa, Josep Camprubí, ha destacat la importància de jornades com aquesta per enfortir el teixit associatiu del sector i fomentar la cooperació.
El professor de la UOC i expert en psicologia del consum, Joan Morales, ha estat l’encarregat d’explicar el perfil del nou consumidor i com la crisi influeix en el procés de compra. Morales ha assenyalat tres tendències en l’actual model de comerç: la sofisticació, l’especialització i la simplicitat. En un moment en què el consum es racionalitza al màxim, l’expert ha aconsellat als comerciants conèixer bé el client, oferir serveis addicionals i personalitzats per fidelitzar-lo, evitar entrar en guerres de preus i aprofitar el potencial de les xarxes socials a internet.
La jornada ha continuat amb la intervenció de Pere Roura, expert de l’àrea d’estalvi i eficiència energètica de l’Institut Català de l’Energia. Roura ha presentat per primera vegada el programa d’ajudes de renovació de la il•luminació als comerços que entrarà en vigor a partir de gener. Per la seva part, el responsable de la Inspecció del servei d’Ordenació de la Distribució Comercial de la Direcció General de Comerç, David Aznar, ha exposat les diferents maneres que tenen els comerços per donar sortida als estocs a través de promocions i rebaixes.
La intervenció de la directora general de Comerç de la Generalitat, Gemma Puig, ha posat el punt i final a la jornada en què ha defensant el model del comerç català. Puig ha destacat els valors d’un sistema de proximitat i urbà i ha assegurat que el Govern defensarà i adaptarà aquest model davant la transposició de la directiva de serveis europea que pretén regular el sector a nivell global.