La FUB estén l'emprenedoria dins i fora de la universitat

Publicat el 21 de desembre de 2012 a les 19:43
Presentació del programa d'emprenedoria e+i. Foto: FUB

La Fundació Universitària del Bages (FUB) ha posat en marxa el programa e+i, destinat a difondre i promoure la cultura de l'emprenedoria i de la innovació tant dins com fora de l'àmbit universitari. La principal característica d'aquest programa és el seu abast, ja que pretén incidir en diferents col·lectius i no només amb els vinculats amb el sector empresarial, com és habitual.

El programa, que dirigeix el professor dels estudis d'Empresa, Marc Bernadich, es planteja com a objectius "promoure l'emprenedoria i la innovació a la FUB, però també al teixit social, empresarial i econòmic de la Catalunya Central". El desenvolupament d'e+i es concretarà en accions que acostin l'activitat emprenedora i innovadora al conjunt de la societat, aprofundint en la formació i la capacitació dels emprenedors i de les empreses innovadores o bé contribuint a la innovació de les empreses des d'una perspectiva eminentment de mercat. Valentí Martínez, director general de la FUB, considera que "el programa FUB e+i connecta directament amb la vocació de la institució de tenir un paper actiu en la generació de riquesa i valor al seu entorn. Més enllà de complir amb la nostra missió formativa com a centre universitari, el nostre compromís amb el territori passa per ser agents de canvi positiu. Tenim l'obligació de fer útil el coneixement que allotgem a la societat que ens envolta".

FUB e+i inclou també la difusió de referents i bons exemples entre el teixit empresarial i preveu donar visibilitat i reconeixement a persones i empreses del territori que destaquin per la seva actitud innovadora i emprenedora. Igualment pretén promoure la interrelació entre empresaris, persones i institucions relacionades amb l'emprenedoria i la innovació, investigar i fer divulgació d'aquests dos àmbits i fer promoció de les actituds emprenedora i innovadora dins de la institució universitària.

Està previst que e+i s'integri a la Xarxa d'Emprenedoria Universitària (XEU), de la qual actualment en formen part la qual en formen part la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat de Vic, l'Escola Universitària del Maresme, l'Escola Superior de Ciències de la Salut i l'Escola Universitària Politècnica de Mataró.

L'emprenedoria com a cultura interna de la FUB
La difusió de l'actitud emprenedora s'acostuma a associar als col·lectius vinculats amb l'activitat empresarial. És per aquest motiu que el programa e+i té una característica diferenciadora, que és els col·lectius als quals s'adreça. A banda d'influir i de promoure l'emprenedoria i la innovació en el teixit socioeconòmic del territori, el programa vol arribar al conjunt de la comunitat de la Fundació Universitària del Bages, entesa en un sentit ampli, per impregnar-los de la cultura empresarial i innovadora.

El tercer col·lectiu al qual s'adrecen les accions són els actuals estudiants de les sis titulacions que s'imparteixen a la FUB, tant de l'àmbit sanitari com social (Infermeria, Fisioteràpia, Logopèdia, Podologia, Educació Infantil i Gestió d'Empreses). Segons explica Marc Bernadich, "pretenem que tots els alumnes de la FUB, siguin de l'àmbit que siguin, acabin els seus estudis de Grau tenint coneixements d'emprenedoria i innovació i que desenvolupin les seves aptituds de creativitat per estar preparats en el cas que vulguin plantejar-se la creació d'un negoci propi".

Un programa en funcionament
El programa e+i es va posar en funcionament durant el curs passat, el 2011-2012, però serà aquest 2012-2013 quan s'acabarà de desplegar. Fins ara ja s'han dut a terme accions en diferents àmbits per promoure la creació, la interacció i la transferència de coneixement en aquest àmbit.

Un dels encàrrecs que té el programa per part de la institució universitària és fer-se càrrec del desenvolupament dels aspectes del Pla Estratègic de la FUB en l'àmbit de l'emprenedoria i de la innovació. Aquest és precisament un dels aspectes en els quals ja s'ha començat a treballar. També s'han dut a terme accions per promoure la cultura emprenedora i innovadora amb una sessió destinada a la innovació adreçada al personal que treballa a la institució.

En l'àmbit de la interacció, el programa ha començat a treballar en la creació de xarxes i la divulgació de models de referència. Exemples d'aquest tipus d'accions són la primera Jornada Empresa organitzada conjuntament entre FUB i UOC que es va dur a terme a finals del curs passat. En aquest àmbit, la FUB ha participat també en l'organització de jornades tant al Solsonès com al Berguedà. També s'han dut a terme tres edicions de les tertúlies "Mig quart de 3" que reuneixen persones de diversos àmbits i s'han organitzat diàlegs professionals de sectors determinats per intercanviar experiències que han aplegat persones vinculades al sector de la logística i dels recursos humans.

Pel que fa a la transferència de coneixement, el programa posa a l'abast de tothom un Servei d'Atenció a l'Emprenedor, que fins ara ha assessorat sis persones amb projectes empresarials. e+i inclou també un Centre d'Estudis Avançats, que treballa per encàrrec i que fins ara ha fet treballs per empreses com Domini Ambiental o fundacions com la Fira Mediterrània.