Una cinquantena d'activistes han entrat al temple al final de la marxa, que havia començat a Crist Rei, i s'han anat asseient en els reclinatoris. Els convocants han llegit un manifest de suport a la treballadora i han anunciat que no sortiran de la basílica fins que no tinguin el compromís de les parts per fer-se càrrec de les converses entre la treballadora i la fundació.
L'acció s'ha portat a terme amb el coneixement i el consentiment del rector de la Seu, el mossèn Jean Hakolimana, que només ha demanat no violentar la situació i respectar el temple. Per això, després de la lectura del manifest, els convocants han demanat que "per respecte, o no, a aquestes creences, us demanem que no feu cap acció contra el mobiliari del temple, ni poseu enganxeu adhesius". A banda del cant de La Internacional que han entonat alguns dels sindicalistes, el tancament està transcorrent amb normalitat.
La manifestació començava a la plaça del Crist Rei amb poca convocatòria de gent, unes dues-centes persones que durant el trajecte s'ha ampliat. El bon temps de primavera i el fet de caure en diumenge han provocat una certa diàspora entre les persones més conscienciades. El trajecte fins al Parc de la Seu ha transcorregut entre els habituals càntics laborals, feministes i contra el capitalisme, amb enganxada d'adhesius a les entitats bancàries.
La convocatòria, sota el lema Repartim el treball, repartim la riquesa, estava secundada per Acció Sindical del Bages, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la CGT de Sallent, les Aamas, l'Ateneu Popular la Sèquia, la PAHC, Endavant, la CUP, Arran i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.
[noticia]103051[/noticia]
[h3]Quatre anys sense cobrar per no deixar tirada una dona gran dependent[/h3]
El tancament a la Seu ha estat per reclamar una solució a la situació que viu l'Amy Ndoor, que va tenir cura d'una dona gran dependent durant quatre anys, del 2016 al 2020, sense cobrar, i a qui la Fundació Nou Camí, que va tenir a darrera hora la seva tutela, no se'n vol fer càrrec "i no deixa de donar-li llargues".
Tal com ha explicat la pròpia Ndoor a NacióManresa, va començar a cuidar la dona gran el 2013 per encàrrec de la seva filla. "Vaig estar cobrant des del principi fins a 2016, quan va morir la filla", explica, "a partir de llavors ningú no es va fer càrrec de la dona, però jo em vaig quedar amb ella perquè em feia pena i l'estimava com si fos la meva mare i ella m'estimava a mi com a una filla". "Si jo hagués marxat no sé què hagués passat amb ella ja que el seu net no se'n va cuidar", justifica.
Els sindicalisres canten 'A les barricades' a la Seu per denunciar el cas de l'Amy, a qui la Fundació Nou Camí li deu 4 anys de feina a la llarhttps://t.co/zrUKqPrFJ7 pic.twitter.com/CaLDlWgjLt
— NacióManresa (@naciomanresa) May 1, 2022
La situació es va allargar fins que van declarar la incapacitat de la dona i va passar a ser tutelada per la Fundació Nou Camí. "Això ja va ser a última hora i al cap de poc temps la van portar a una residència i a mi em van fer fora com si mai no l'hagués estat cuidant, com si no fos una treballadora", lamenta. És més, mentre va estar a la residència "era l'única que anava a veure-la, que passejava amb ella pel jardí...", fins que va morir.
La treballadora continua vivint a la que era la casa de la dona, ja que era on vivia mentre en tenia cura. Ara, reclama a la Fundació Nou Camí que li pagui els quatre anys que va estar treballant en la seva cura a casa, una demanda que els sindicats han fet seva aquest Primer de Maig manresà: "denunciem l'explotació que pateixen les treballadores de cures i de la llar".