El projecte pilot Manresa en simbiosi ha fet balanç aquest divendres dels seus gairebé dos anys de vida, després que es posés en marxa el maig de 2015 amb l'objectiu de promoure les sinergies entre les empreses del Bages per millorar l'optimització dels recursos i la gestió dels residus per avançar cap a una economia circular. L'anàlisi, fet a partir de 27 empreses i una cinquantena d'empresaris, conclou que el sector industrial de la capital del Bages tindria un estalvi anual de més d'1,3 milions d'euros implementant sinergies al volant de recursos com l'aigua, l'energia, els plàstics o la matèria orgànica. En aquests moments ja hi ha quatre empreses del Bages que reutilitzen residus que fins ara es portaven a l'abocador. Un dels casos és el de l'empresa Fitaller, que fa servir els residus de plàstics d'una altra empresa per elaborar els embalatges de les peces de fusta que fabriquen.
L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l'Ajuntament de Manresa han presentat aquest divendres les conclusions del projecte Manresa en simbiosi, que es va posar en marxa com a prova pilot el mes de maig de 2015. Segons ha relatat el regidor de Qualitat Urbana i Serveis de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, l'objectiu del projecte era que els empresaris "tractessin els residus com un recurs i no anessin a parar a l'abocador o s'incineressin". Així doncs, el repte de 'Manresa en simbiosi' és promoure les sinergies entre les empreses del territori per millorar l'optimització dels recursos i la gestió dels residus per avançar cap a una economia circular.
De la seva banda, el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, ha exposat que el Govern "feia molt temps que anava al darrere d'un projecte com aquest perquè no teníem experiència en la simbiosi industrial a Catalunya, a diferència d'altres països europeus". Segons ha explicat Tost, a Catalunya hi ha gairebé 2.000 polígons industrials i, per tant, "havíem de fer un pas més en la prevenció en la generació de residus i minimitzar l'ús de matèries primeres". "Aquest projecte és el gran pas endavant que fem avui com a país", ha celebrat el director de l'ARC. En aquest sentit, Tost ha relatat que, a partir dels resultats de Manresa, s'intentarà replicar l'experiència en d'altres zones industrials de Catalunya i es buscaran "beneficis fiscals per a les empreses que facin servir aquests subproductes".
Més d'un milió d'euros d'estalvi potencial
El projecte Manresa en simbiosi ha permès posar en contacte diverses industries i entitats per entrar a formar part d'una xarxa de connexions i intercanvis on es busquin i es posin en marxa solucions innovadores per valoritzar els residus i avançar cap a l'economia circular.
El projecte ha servit per identificar una generació local d'energia per valor d'1,2 milions d'euros i un estalvi de 135.000 euros en la gestió de residus. L'anàlisi, fet a partir de la participació de 27 empreses i una cinquantena de tècnics i empresaris, ha permès identificar 8 sinergies al voltant de recursos com l'energia, els plàstics, la matèria orgànica i els petits estocs. L'estudi ha quantificat la millora de la gestió de 12.000 tones de residus, 256 tones de les quals deixen d'anar a l'abocador, així com l'estalvi d'11 tones de matèries primeres.
Alguns dels projectes que ja s'estan implementant són els de la posada en marxa d'una Crap Store, és a dir, una botiga de les restes. La dinamitzadora del projecte, Verónica Kuchinow, ha explicat que les indústries han vist que tenen moltes restes de materials que poden utilitzar altres col·lectius com ara les escoles o bé particulars per a fer manualitats i així, "enlloc de comprar-los es reutilizen".
Un altre dels projectes que s'ha presentat és de l'empresa Fitaller, que es dedica a produir petits productes amb fusta. El seu director, Denis Boglio, ha explicat que, com a empresa petita que són –cinc treballadors- "ningú es dedicava al tema dels residus". El projecte 'Manresa en simbiosi' els ha ajudat a identificar una sinergia amb una altra empresa del territori que generava molts residus de cartró i plàstic. Ara, Fitaller aprofita aquest residu per fabricar els embalatges dels seus productes. Per Boglio, el benefici econòmic d'aquesta sinergia és interessant, però "també ho és a nivell cultural dins de l'empresa, perquè ens sentim malament pels residus que generem".
La «simbiosi industrial» a Manresa generaria un estalvi anual de més d'1,35 milions
L'Agència de Residus de Catalunya i l'Ajuntament de Manresa han presentat aquest divendres les conclusions del projecte innovador "Manresa en Simbiosi", que promou l'economia circular en el sector empresarial del Bages
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-
Publicat el 03 de març de 2017 a les 13:55
Et pot interessar
-
Economia i Empresa Bernat Ladrón de Guevara, reelegit president d'una Associació d'Empresaris de Bufalvent especialment engrescada
-
Economia i Empresa El Kursaal posarà a la venda els espectacles de Festa Major aquest dijous a preus reduïts
-
Economia i Empresa Caixabank ajuda a pagar un tamisador a la Fundació Cardona Històrica per impulsar la comercialització de la sal
-
Economia i Empresa 38 empreses turístiques del Bages, reconegudes per la seva gestió sostenible