La vedella de Montserrat dóna els primers fruits

La prova pilot de pastura extensiva ha suposat un estalvi en el sistemes de control del sotabosc i d'extinció d'incendis i permet la producció de productes carnis de major qualitat

Publicat el 24 de març de 2010 a les 18:37
La prova pilot de pastura extensiva dins el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, iniciada el 2007, ha complert tots els objectius establerts. Aquesta és la conclusió després de fer balanç de l'experiència i de realitzar el primer tast de la carn de vedella que ha pasturat dins del Parc Natural durant aquest temps, gràcies a un projecte del SAT del Bages i l'Agrupació de Defensa Forestal Protectors del Bosc, que ha comptat amb el suport del Patronat de la Muntanya de Montserrat (PMM), òrgan gestor del Parc Natural.

Entre els beneficis que s'ha aconseguit gràcies a aquest projecte destaca l'estalvi en els sistemes de control de sotabosc de cara a la prevenció d'incendis; l'estalvi en sistemes d'extinció d'incendis; i l'obtenció de productes carnis de major qualitat.

En aquest període de pastura extensiva del parc natural s'han pasturat una superfície aproximada de 300 hectàrees, sobretot de les finques de Can Martorell i de Can Font. L'aportació del PMM ha consistit a col•laborar en l'adquisició del material necessari per a dur terme la pastura extensiva: material per al tancament de la zona a pasturar -piquets, aïlladores, pals i fils, enrampadors, menjadores, abeuradors, tanques i portes-, així com en l'acondicionament del terreny.

Els beneficis de la pastura extensiva
La pastura extensiva del bosc és una activitat de gestió de les pastures forestals que comporta beneficis per a l'activitat ramadera i per a la gestió de la biomassa del bosc. Es tracta d'aprofitar les sinèrgies entre els aprofitaments ramaders extensius i els aprofitaments forestals, aconseguint beneficis com l'obtenció de productes ramaders de qualitat i una millor gestió del sotabosc, amb una reducció del risc d'incendi i amb menys cost respecte altres formes de neteja del bosc.

Quant al sotabosc, el cost d'eliminar o controlar la vegetació arbustiva i herbàcia disminueix notablement donat que, en cas de fer-se mitjançant l'estassada de matolls, poda i eliminació de restes, és necessari fer-ho un cop cada 6 anys, mentre que amb la pastura extensiva només un cop cada 12 anys, amb el conseqüent estalvi que això suposa. A més, un dels beneficis més importants de la pastura del sotabosc és la prevenció d'incendis, ja que els boscos pasturats tenen quatre vegades menys biomassa combustible que els no pasturats. També l'alçada mitjana dels matolls en les zones pasturades és inferior que en les zones on no hi entra el bestiar, succeint el mateix amb  l'alçada de l'estrat herbaci.

Pel que fa a l'estalvi en els sistemes d'extinció d'incendis, aquest s'aconsegueix gràcies a la disminució en la càrrega de combustible, la qual també té una influencia directa en la intensitat del foc i, per tant, en la quantitat de recursos humans i materials que cal destinar per al seu control. Per altra banda, l'obertura d'espais, com feixes perdudes o bancals de vinya abandonats, dóna recer a les tasques d'extinció, així com la disminució del recobriment de l'estrat arbustiu facilita el pas dels mitjans d'extinció pel bosc.

La qualitat de la vedella montserratina
Per últim, el tast de carn de vedella realitzat ha posat de manifest que la textura de la carn i el gust ofereixen al consumidor una qualitat superior a la de la carn produïda de forma convencional. Això és possible gràcies a que amb la ramaderia ecològica els animals tenen una alimentació natural i els vedells s'alimenten fins als 6 o 7 mesos d'herba i llet de vaca, i després de farratges i pinsos ecològics. El creixement d'aquests animals és més lent, el que repercuteix en una major qualitat.

Altres beneficis que comporta la pastura extensiva del bosc se centren en la biodiversitat, donat que està comprovat que els ecosistemes silvipastorals tenen una major diversitat d'espècies herbàcies que altres tipus d'ecosistemes –a les zones pasturades s'han trobat un 55% més d'espècies herbàcies-. També el paisatge en surt beneficiat, ja que la ramaderia extensiva contribueix a crear i mantenir una gran diversitat d'hàbitats. I el creixement de la massa forestal, estudiat pel creixement diametral dels arbres, també és més elevat en les zones pasturades que en les zones no pasturades.