L'evolució de l'atur al Bages continua amb una tendència favorable, seguint la dinàmica de Catalunya i del conjunt de l'Estat, segons les dades de juliol de L'Observatori del Bages, realitzat pel Consell Comarcal. La xifra de persones inscrites a l'atur a la comarca el mes de juliol disminueix un 0,86% respecte del mes anterior, la qual cosa suposa que hi ha 137 persones menys a l'atur. Respecte de fa un any, es registren 39 persones menys (-025%) a l'atur.
El nombre total de treballadors/res de la comarca inscrits a l'atur és ara de 15.781, dels quals 7.895 són homes i 7.886 són dones. Per sexes, el descens es concentra en els homes amb 176 inscrits menys que el mes anterior, i 118 menys que fa un any. En canvi, les dones registren un augment de l'atur, actualment hi ha 39 inscrites més que el mes del juny passat i 79 inscrites més que el mes de juliol de 2012.
Per origen, l'atur té un descens més acusat en els estrangers (-106 respecte el mes anterior) que en els nacionals (-31). L'evolució interanual també reflexa aquesta proporció, el darrer any es registra un descens de 122 persones estrangeres i un augment de 83 persones nacionals a l'atur.
Per durada de la demanda, l'atur disminueix entre les persones que porten menys d'un any inscrites i augmenta, sobretot, entre les persones que porten més de 24 mesos inscrites a l'atur.
Per sectors, l'atur disminueix el darrer mes en tots els sectors menys en l'agricultura. El descens és especialment significatiu en el sector de la construcció (-86 persones inscrites).
Per municipis, en relació al mes de juny passat, els que registren una baixada més significativa són Manresa (-80 persones), Sant Vicenç de Castellet (-53), Sant Joan de Vilatorrada (-29) i Monistrol de Montserrat (-18). Tanmateix hi ha municipis que registren un augment de l'atur respecte el mes anterior, destaquen: Artés (15), Navarcles (14), Sant Salvador de Guardiola (13) i Navàs (12).
En relació a les comarques de la Catalunya central, el Bages és la que presenta resultats més bons, amb un descens interanual de 39 persones, seguida del Berguedà (-9). En canvi, l'Anoia, l'Osona i el Solsonès registren un augment interanual de l'atur comarcal.
La contractació creix però amb contractes temporals
Pel que fa a la contractació, la xifra de contractes laborals formalitzats al Bages el mes de juliol de 2013 ascendeix a 4.308, amb un increment de 491 nous contractes respecte al mes de juny. Per origen, són els nacionals els que monopolitzen aquest augment amb 464 nous contractes. Els estrangers registren un increment de 27 nous contractes.
Per sexes, cal destacar que en el balanç interanual augmenta la contractació dels homes (216) i disminueix la contractació de les dones (-281).
Tot i l'augment intermensual de contractes cal tenir en compte que augmenta la modalitat de contractes temporals en detriment de la contractació indefinida. Respecte el mes de juny 2013 la taxa de contractació indefinida al Bages ha baixat 1 punt, aquest juliol és del 8,17% i el mes de juny era del 9,17%. Respecte el juliol de 2012 el descens ha estat dràstic, fa un any al Bages la taxa de contractació indefinida se situava en el 13,46%, de cada 100 contractes 86,54 eren temporals, en canvi actualment de cada 100 contractes 91,83 són temporals.
L'Observatori del Bages
L'Observatori del Bages és una eina d'informació socioeconòmica que ofereix dades actualitzades sobre l'evolució de l'atur i la contractació al Bages, municipi per municipi. El document analitza l'evolució mensual i anual de l'atur i la contractació i destaca les característiques del mercat laboral bagenc en comparació amb la província de Barcelona i altres comarques de la Catalunya central.
Els observatoris de mesos anteriors estan disponibles i es poden consultar on-line a través de la pàgina web del Consell Comarcal del Bages, www.ccbages.cat