Lean Management i les TIC per la millora dels processos de gestió

La jornada ha estat organitzada per la Fundació CATIC juntament amb el Centre Tecnològic LEITAT

Publicat el 24 de novembre de 2009 a les 23:08

Unes 25 prsones han assistit a la jornada. CATIC

Unes 35 persones, en representació de diferents empreses de la comarca, han assistit aquest matí a la jornada organitzada per la Fundació CATIC juntament amb el Centre Tecnològic LEITAT sobre l’aplicació de la metodologia Lean Manangement combinada amb un bon recolzament i ús de les TIC per la millora del processos de gestió de l’empresa. Erròniament, s’associa aquesta metodologia només als processos industrials i productius però la jornada ha posat de manifest la seva aplicabilitat a totes les àrees i processos de qualsevol empresa, com les empreses de serveis i distribució i en particular s'ha parlat de la seva aplicació als processos administratius o d’oficina (“Lean Office”).

Desprès de la benvinguda als assistents per part de Jordi Torrens, President del CATIC i Vicepresident de la Cambra de Comerç de Manresa, Amèlia Fernández de la Unitat d’Innovació del Centre Tecnològic LEITAT ha explicat les bases i situació actual del projecte ImpulsLean impulsat pel propi Centre Tecnològic amb l’objectiu de donar suport a les empreses en la millora del seu sistema productiu, per tal que sigui més eficient i competitiva, equilibrant el ritme a la cadència del mercat i equilibrant els recursos i capacitats de l’empresa, a través dels principis i eines contingudes dins el Lean Management. El projecte Impuls Lean està finançat pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i pel Fons Social Europeu i s’espera que pugui tenir continuïtat en el proper any 2010.

La segona intervenció ha estat a càrrec de Josep Antoni Aguilar, de l’empresa CREALOR especialitzada en la millora dels processos empresarials. Aguilar ha ressaltat que les TIC són una ajuda i suport als processos empresarials però que en qualsevol cas la prioritat i model a seguir per l’empresa és el de la millora continua dels seus processos: en funció del tipus de procés es cercarà i aplicarà més o menys tecnologia i de la forma més adient. També ha fet un repàs dels principals conceptes de la metodologia Lean, entre d’altres la idea de base de l’esforç constant en la eliminació dels malbarataments (“muda” en japonès), reducció dels temps de resposta, la simplificació en el disseny de productes i processos, millora de la qualitat i del servei al client. Les TIC intervenen en el punt que són necessàries per disposar de dades i informació dels processos per poder efectuar la seva millora de forma objectiva en base a mètriques clares i sobretot amb dades reals: ha destacat que les dades que s'obtenen dels sistemes TIC no sempre s'adiuen a la realitat. Juntament amb les TIC (hardware i software) hi ha un altre factor que algunes empreses han oblidat últimament, que és el factor humà (humanware) sense el qual cap millora de procés tindrà èxit. Per acabar Aguilar ha mostrat alguns exemples de sistemes d’informació Lean que s’utilitzen habitualment com els fulls de treball estàndard, el ‘Kanban’, ‘Andon’, ‘Poka-yoke’, la Gestió Visual, ‘One-point-lesson’, ‘OEE’ i el ‘A3’-‘Kamishibai’.

Manel Vàzquez, de ICC ha centrat la seva ponència en com les TIC, i en particular les solucions PLM (Gestió del Cicle de Vida dels Productes) poden ajudar l’empresa a evolucionar cap a una filosofia Lean Thinking, integrant tots els processos des del comercial, oficina tècnica, disseny, fabricació, compres, etc. per estar alineats en una mateixa estratègia Lean de millora contínua i orientació al client. Ha exposat la forma de treballar d'una empresa que implanti una solució de PLM i l'impacte que aquesta implantació suposa sobre el compte d'explotació de l'empresa: el cost de la implantació sovint s'amortitza després d'un any de funcionament degut a la reducció de despeses que s'obté eliminant errors, ineficiències i descoordinacions entre departaments de l'empresa.

Per acabar, la jornada ha comptat amb la participació de Jaume Casajuana, cap de producció d’AUSA que ha exposta de forma molt gràfica i pràctica com AUSA ha evolucionat i millorat els seus processos productius i logístics des de l’any 1995 amb l’aplicació de la metodologia Lean. Aquesta metodologia ha permès a l’empresa assolir una sèrie de fites difícilment assolibles d’una altra forma com poder fabricar pràcticament tots els seus productes sota demanda, amb lots unitaris, sense estocs de semielaborats, amb controls visual en planta i amb una alta fiabilitat d’estocs amb sistemes Kanban, JIT, etc.