Les innovacions TICs vinculades amb la dependència es presentaran a Manresa

L’INAD i TicSalut organitzen a l’Hospital de Sant Andreu una jornada per donar a conèixer les principals iniciatives que afavoreixin l’autonomia de les persones

Publicat el 09 de novembre de 2009 a les 19:44
L’INAD, l’institut especialitzat en dependència -nascut a partir de la suma de voluntats de la Fundació Universitària del Bages i la Fundació Sociosanitària de Manresa-  i la Fundació TicSalut del departament de Salut de la Generalitat, convertiran l’Hospital de Sant Andreu de Manresa en la capital de la innovació per a la dependència. En el decurs de la jornada, que se celebrarà el proper 17 de novembre, empreses i institucions presentaran aquells productes i iniciatives que ajuden a mantenir l’autonomia i a millorar la qualitat de vida de les persones grans.

La jornada que es focalitza en aplicacions TIC per ajudar a persones en situació de dependència, portarà a Manresa especialistes d’empreses que han desenvolupat productes innovadors com el telèfon mòbil ergonòmic de Telefónica que facilita l’alerta en cas d’emergència; o les singulars aplicacions per a millorar la seguretat a la llar desenvolupades per l‘empresa B&J Adaptaciones, liderada per un enginyer que conviu amb esclerosi múltiple. L’àmbit universitari estarà representat per la UPC, la qual  està immersa en el projecte euroeud’innovació en la teleassistència i telecura Caalyx. També d’àmbit europeu és el projecte T-Seniority, en el qual hi treballen firmes de diferents països per aconseguir eines que facilitin la relació de les persones depenents amb el seu entorn familiar, el comerç, centres de salut, etc. En la primera part de la jornada, l’Hospital Clínic de Barcelona presentarà els seus serveis de telemedicina i teleassistència avançats en el marc del programa “Viure en salut a casa” i la Diputació de Barcelona donarà a conèixer les darreres novetats vinculades al servei local de teleassistència.

A la segona part de la jornada, l’Institut Guttman donarà a conèixer la seva línia de treball en telerehabilitació cognitiva; l’àrea  de Salut i Dependència de l’I2Cat exposarà en què consisteix la iniciativa “Cuidadors en xarxa”; el projecte europeu Mnemosyne, presentat i liderat per la  Fundació Sociosanitària de Manresa amb la col·laboració de la FUB i el TicSalut aprofundirà en les teràpies de millora de l’autonomia dels pacients amb demència amb les TIC’s. La Fundació Althaia de Manresa analitzarà els avantatges que comporta la continuïtat assistencial i els serveis integrats, a partir de la història clínica única digitalitzada. L’Ajuntament de Callús, com a poble digital, farà públics aquells serveis més adients per a les persones depenents i el Centre d’Innovació de Microsoft presentarà les interfícies naturals i la seva aplicació en l’entorn sanitari i de serveis d’atenció a la dependència.

La conferència de clausura anirà a càrrec del Dr. Miquel Aguilar, del servei de neurologia de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa que parlarà de l’aplicació de les TICs a la millora dels pacients amb demència.

El programa de la jornada
9.30 a 10 hores: Presentació de la Jornada:
  • Josep Camprubí i Duocastella. Alcalde de Manresa
  • Toni Iruela Lopez. Gerent del CatSalut de Catalunya
  • Joan Cornet i Prat, President executiu del TicSalut
  • Manel Valls Martorell, Director de la Fundació Sociosanitària de Manresa
  • Mª Teresa Arbués Visús, directora de l’INAD.
10 a 11.30 hores: Panel I: Innovacions d’aplicacions de les TICs en la millora de la qualitat de vida en l’autonomia personal 
  • Presenta: Sr. Luís Carlos Fernandez González. Centro de Innovación de Telefónica. Granada.
  • Sistemes tecnològics de suport per mantenir l’autonomia i seguretat a la llar.  Sr. Borja Romero Salord. B&J Adaptaciones.
  • Innovacions en la teleassistència i el telecuidado. Projecte Europeu CAALYX, C-AAL. Sr. Joan Cabestany Moncusí. UPC, Vilanova i la Geltrú.
  • Projectes per a la promoció de la autonomia personal en la mobilitat i en la atenció sociosanitària en el domicili. Luís Carlos Fernandez Gonzàlez. Centro de Innovación de Telefónica. Granada.
  • Atenció integrada als malats crònics: “Viure en salut a casa” Serveis de telemedicina i teleassistència avançats. Josep Roca Torrent. Servei de Pneumologia - ICT. Hospital Clínic de Barcelona.
  • Comunicació, informació i relacions socials. Projecte Europeu T-Seniority. Jaume Sanpera Izoart i Gaspar Tarrida Sugranyes. Eurona Telecom.
  • Servei Local de Teleassistència. Francesc Hernandez Torres. Servei d’Acció Social de la Diputació de Barcelona.
11.30 a 12 hores: Descans - Cafè
12 a 13.15 hores: Panel II: Nous estudis de TICs  i Serveis adreçats a persones i famílies en situació de pèrdua d’autonomia.
  • Presenta: Centre d’Innovació Tecnològica Microsoft.  Albert Esplugas Mimó
  • Telerehabilitació cognitiva, cap a la monitorització eficaç i eficient de les intervencions neuropsicològiques. Lucia Zumárraga Astorgi, Departament d’Investigació de l’Institut Guttmann.
  • Projecte “Cuidadors en xarxa” Josep Maria Colomé i Castellví. Àrea de Salut i Dependència. II2Cat.
  • Teràpies de millora de l’autonomia amb les TICs. Projecte Europeu Mnemosyne. Joan Catena i Mir. Unitat de Demències de la Fundació Sociosanitària de Manresa.
  • Continuïtat assistencial i serveis integrats: La Història Clínica Única, aplicació i resultats.  Fèlix Badia i Pujol. Divisió d’Atenció a l’usuari i Sistemes d’informació i Director d’Atenció Primària. Fundació Althaia.
  • Pobles digitals i serveis a les persones dependents: Callús primer poble digital. Josep Maria Ginesta Boixadera. Ajuntament de Callús.
  • "Interfícies naturals i llur aplicació en l’entorn sanitari i de serveis d’atenció a la dependència”. Josep Vilalta Torres. Microsoft Innovation Center.
13.15 a 13.30 hores: Discussió i aportacions
13.30 a 14.15 hores: Conferència de clausura: Aplicació de les TICs a la millora dels pacients amb demències. Miquel Aguilar i Barberà. Servei de Neurologia. Hospital Universitari Mútua de Terrassa.