Llum verda a la fusió per abans de juny

Publicat el 13 d’octubre de 2009 a les 20:00
Els consells de Caixa Catalunya, Caixa Manresa i Caixa Tarragona han aprovat iniciar l'elaboració d'un "pla d'integració" que ha de culminar amb la creació d'una nova entitat en el curs del primer semestre del 2010. La caixa resultant de la fusió tindrà una nova denominació social i una nova marca, encara que es permetrà, temporalment, identificar d'alguna forma els territoris d'origen. La nova entitat tindrà el seu domicili social en l'actual seu de Caixa Catalunya. Les actuals seus de Caixa Manresa i Caixa Tarragona seran seus territorials de la nova entitat i mantindran també els nivells de professionals i d'activitat necessàries per seguir oferint un servei de qualitat als clients.

Les tres entitats d'estalvi han acordat crear un grup de treball conjunt per definir el projecte de fusió. L'objectiu de la mateixa és, segons han explicat les caixes en un comunicat de premsa, constituir una nova entitat amb "vocació de lideratge econòmic i social, amb un balanç sòlid, eficient i que generi resultats recurrents els anys vinents".

En quant a la representativitat en els òrgans de govern, Caixa Tarragona i Caixa Manresa tindran una representació proporcionalment superior als actius de les caixes. Aquesta representació equival a un 60% de Caixa Catalunya, un 20% de Caixa Tarragona i un 20% de Caixa Manresa, percentatges que difereixen lleugerament segons els òrgans de govern. L'acord s'ha basat en establir el mateix pes entre els territoris originaris de Caixa Manresa i Caixa Tarragona a tots i cadascun dels òrgans de govern que es constituiran d'acord amb el que estableix la Llei de Caixes d'Estalvis de Catalunya.

Les caixes han decidit que a l'Assemblea General, del conjunt de Corporacions i Entitats Fundadores, el 58,6% correspongui a la Diputació de Barcelona, el 20,7% a la Diputació de Tarragona i 20,7% a les corporacions i entitats vinculades al territori de Caixa Manresa, ja que Caixa Manresa no és una entitat de fundació pública. Dels 160 membres de l'assemblea, 56 seran designats per corporacions i entitats fundadores, dels quals 34 correspondran a la Diputació de Barcelona, 12 a la Diputació de Tarragona i 10 a entitats vinculades a Caixa Manresa.

Les corporacions locals podran designar 24 membres de l'assemblea, dos dels quals seran escollits per l'Ajuntament de Manresa i pel Consell Comarcal del Bages, i la resta segons marqui la llei. Finalment, 60 impositors i 20 empleats configuraran l'assemblea.

El president de la nova entitat s'elegirà per dos terços del consell d'administració. La presidència i les dues vicepresidències primera i segona les ocuparan representants de les corporacions fundadores o entitats vinculades a cadascuna de les tres caixes. Hi haurà també dues vicepresidències tercera i quarta que ocuparan, respectivament, representants dels impositors i de les corporacions locals. Dels 21 membres del consell d'administració, 7 s'elegiran entre les corporacions i entitats fundadores, 4 seran designats per la Diputació de Barcelona, 2 per la Diputació de Tarragona i un provinent d'entitats vinculades a Caixa Manresa.

Tres membres del consell d'administració seran designats per corporacions locals, un dels quals serà l'Ajuntament de Manresa o el Consell Comarcal del Bages. Completaran el consell d'administració 8 impositors i 3 empleats.

A la comissió executiva, dels 11 membres, cinc seran representants de les corporacions i entitats fundadores, de les quals 3 estaran designades per la Diputació de Barcelona, un per la Diputació de Tarragona i un d'entitats vinculades a Caixa Manresa. Un càrrec serà escollit per corporacions locals, mentre que completaran la comissió executiva quatre impositors i un empleat.

A la comissió de control, que estarà formada per 10 membres, quatre estaran designats per representants de les corporacions i entitats fundadores, dels quals dos correspondran a la Diputació de Barcelona, un a la Diputació de Tarragona, i un a entitats vinculades a Caixa Manresa. Un membre de la comissió de control serà escollit per les corporacions locals, i es completarà amb quatre impositors i 1 empleat.

En quant a la obra social i els consells assessors territorials, Caixa Tarragona i Caixa Manresa gestionaran un 15% de la inversió que l'entitat destini a Obra Social El 70% restant de la inversió en acció social es gestionarà directament per l'obra social de la nova entitat i s'invertirà als territoris on estigui present la nova caixa, inclosos els de Tarragona i Manresa, i d'acord amb les directrius que determini l'assemblea de la nova entitat.

Independentment dels òrgans de govern i també per reforçar la proximitat i complicitat amb aquests territoris, es crearà la nova figura dels Consells Assessors i Territorials. Aquests consells estaran formats per persones vinculades als territoris de Caixa Manresa i Caixa Tarragona.

La Diputació de Tarragona assegura que la fusió beneficiarà la societat, els clients i els empleats
Els membres de la Diputació de Tarragona durant la roda de premsa. Esther Valcàrcel

"Tenim el total convenciment que la decisió del Consell d'Administració és la millor opció per Caixa Tarragona", ha manifestat Poblet, que ha subratllat que la Diputació, la corporació fundadora de l'entitat financera tarragonina, ha demanat que tot i la fusió Caixa Tarragona respecti els empleats, els clienta i mantingui la inversió de l'obra social i ampliï l'oferta dels serveis financers per als habitants del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. La diputació també ha insistit en la conservació del perfil identificador de Caixa Tarragona amb el territori.

En el seu discurs, Poblet s'ha desmarcat de les declaracions fetes pels seus companys de partit (CiU), que en els darrers dies han mostrat la seva "absoluta oposició" a la fusió. De fet, el diputat al Parlament de CiU per Tarragona i exalcalde de la ciutat, Joan Miquel Nadal, va manifestar que amb aquesta fusió "Tarragona perdria un dels seus principals signes de capitalitat". Poblet, però, ha assegurat aquest dimarts que Caixa Tarragona "no perdrà la seva identitat" i que en cap cas està fent un pas enrere. "De la mateixa manera que la ciutat s'ha anat transformat en els darrers anys, Caixa Tarragona també s'ha d'adaptar als nous temps", ha manifestat el president de la Diputació.

Caixa Tarragona tindrà gairebé un 29% de representació en el Consell d'Administració de la entitat financera resultant de la fusió. "Hem aconseguit el doble de representació del que ens tocaria tenint en compte el pes de Caixa Tarragona", ha apuntat Poblet. D'aquesta manera, l'entitat financera tarragonina disposarà de dos membres en el nou Consell d'Administració, mentre que Caixa Manresa en tindrà un i Caixa Catalunya tindrà els quatre restants.

La Diputació de Tarragona va fundar Caixa Tarragona el 1952. L'entitat financera compta actualment amb més de 300 oficines repartides per Catalunya, Madrid, el País Valencià i Aragó. La gran majoria de les oficines es troben a la demarcació de Tarragona. La fusió suposarà la reducció del nombre d'oficines i la retallada de la plantilla, que actualment està formada per 1.478 treballadors.

L'origen públic de Caixa Tarragona, fundada per la Diputació de Tarragona, i el de Caixa Catalunya, fundada per la Diputació de Barcelona, és un dels fets que ha presentat més obstacles a l'hora d'aprovar la fusió, ja que actualment la diputació tarragonina està governada per una majoria de CiU, mentre que la barcelonina està encapçalada pel PSC. Sembla ser, però, que finalment s'han superat les diferències i que Catalunya tindrà una nova entitat financera que es convertirà en la segona a nivell d'actius al país i en la quarta de l'estat espanyol.

Narcís Serra descarta cap absorció i assegura que el procés donarà lloc a una nova caixa potent i arrelada a Catalunya

El president de Caixa Catalunya, Narcís Serra, a la sortida del consell d´administració. Albert Salamé

"Fem una nova caixa entre tots", ha afirmat Serra, qui ha volgut deixar clar que en el procés que s'inicia aquest dimarts "no hi ha cap voluntat d'absorció", sinó de crear una nova caixa que, ha dit, serà "grossa, potent, arrelada a Catalunya, a la indústria del país, petita i mitjana, i a la ciutadania". "Ho fem amb il·lusió, sabent que fem una aportació al país", ha afegit

El president de Caixa Catalunya ha aplaudit que s'hagi assolit per unanimitat la decisió en els tres consells d'administració reunits aquest dimarts. Per Serra, aquesta unanimitat mostra que les coses "s'han fet bé" i que el procés s'ha portat "al ritme possible", que ha de ser, ha dit, "el més ràpid que puguem sempre que sigui compatible amb fer les coses ben fetes".

El president de Caixa Catalunya no ha volgut revelar quina serà la marca de l'entitat resultant de la fusió i no s'ha aventurat a xifrar la quantitat que es demanarà al Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), al·legant que encara és d'hora per poder fer aproximacions. Sí que ha explicat que aquesta mateixa setmana es produirà la primera reunió entre els directors de les tres entitats.