L'OAE tramita 2.652 expedients el seu primer any

Ha aconseguit complir els seus dos objectius fonamentals: agilitzar els tràmits en la concessió de les llicencies i escurçar els terminis de resposta

Publicat el 17 d’octubre de 2012 a les 21:59
Sílvia Gratacós i Manel Martínez presentant les dades del primer any d'activitat de l'OAE. Foto: AjM

L'Oficina d'Atenció Econòmica (OAE) de l'Ajuntament de Manresa ha gestionat 2.652 expedients en el seu primer any d'activitat aconseguint els seus dos objectius fonamentals: agilitzar els tràmits en la concessió de les llicencies amb una gestió unificada i escurçar els terminis de resposta a tots els nivells.

Les dades del primer any d'activitat de l'OAE han estat presentades per la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l'Ajuntament de Manresa, Sílvia Gratacós; i el director de l'OAE, Manel Martínez.

Gratacós ha manifestat que "fem una valoració positiva de l'activitat de l'OAE, ja que hem atès un nombre de usuaris molt important gràcies a un horari extens i complint el compromís de l'equip de govern de donar resposta a la proximitat i amb una gestió ràpida i àgil".

Per a la regidora de Promoció Econòmica, "el treball de l'OAE ha permès atendre els usuaris de forma eficient, intentant donant respostes tècniques certes, amb una bona coordinació amb tots els departaments i fent de porta d'entrada de les persones que volen obrir negocis o de captació de possibles inversors".

Pel que fa al temps de resolució del terminis de resposta, Gratacós ha mostrat la seva satisfacció per les dades, si bé ha assegurat "que hi ha marge de millora" i per això "quan es revisi l'ordenança d'activitats, si hi ha possibilitats d'escurçar els terminis, ho farem".

Per la seva part, Manel Martínez ha informat d'algunes dades dels tràmits realitzats a l'OAE i ha destacat "sobretot, el bon treball de diàleg i coordinació amb Bombers, amb les enginyeries i la concertació de visites prèvies amb els tècnics municipals per permeten fer més àgils i efectives les tramitacions d'alguns expedients". El director de l'OAE ha reconegut però "que en algunes ocasions és difícil escurçar encara més els terminis ja que els expedients més complexos no depenen exclusivament de l'Ajuntament sinó que depenen de d'altres administracions".

Dels expedients gestionats entre finals de setembre de 2011 i principis d'octubre de 2012, pràcticament la meitat es reparteixen entre informacions d'obres i activitats (526), suport a actes i esdeveniments (443) i comunicacions prèvies d'obres (404). La informació sobre fires i mercats, una de les noves activitats encomanades a l'OAE, ha generat 111 expedients.

A més a més, el 80% dels 700 expedients que requerien algun tipus d'informació s'ha tramitat a través de cita prèvia amb els usuaris de l'oficina, un fet que ha contribuït decisivament a millorar el temps de resposta a les sol·licituds plantejades.

La reducció dels terminis de resposta s'ha pogut comprovar tant en la tramitació de les llicències d'activitat econòmica, que han passat dels 86 dies de mitjana durant l'any anterior a l'obertura de l'OAE als 52 dies (quasi un 40%); com en els expedients de llicències d'obres, que han reduït el temps de tramitació de 69 a 44 dies, un 36%.

Pel que fa a la quantitat d'expedients tramitats, s'ha registrat un increment de les llicències d'activitat, 525 en l'últim any en relació a les 430 de l'any anterior; i un descens de les llicències d'obres, que han passat de 890 a 812.

La reducció dels terminis ha estat possible per la gestió centralitzada de l'OAE i també per la millora en la coordinació de les obres que porten associada una activitat i el treball conjunt amb altres organismes i administracions.

Després d'un any de feina, la valoració global que fa d'aquestes dades l'equip de govern és molt positiva ja que l'OAE s'està convertint en un pas previ indispensable a l'hora de plantejar qualsevol actuació associada a una obra o una activitat a la ciutat.

L'equip de govern va impulsar la creació de l'Oficina d'Activitat Econòmica (OAE), un dels seus compromisos electorals, a finals de setembre de 2011 per oferir un servei de proximitat i facilitar la creació de nous negocis a la ciutat, agilitant els tràmits en la concessió de les llicencies i reduint els terminis de resposta.

Per aconseguir-ho, va implantar uns procediments que incloïen l'assignació d'un tutor responsable de cadascun dels expedients, la concertació de visites prèvies amb els tècnics municipals per evitar tràmits innecessaris o erronis, la gestió unificada de les llicencies d'obres.