L'obra pública planificada, en l'ull del Cercle d'Infraestructures

Els representants de les empreses veuen amb preocupació que el Bages corre el risc d'esdevenir una comarca de pas poc competitiva

Publicat el 17 d’abril de 2010 a les 08:58

Jornada del Centre d'Infraestructures. Catpress

La sensació que les inversions en infraestructures al Bages es fan perquè és un territori de pas i no per donar resposta a les seves necessitats específiques ha marcat la primera jornada del Cercle d'Infraestructures-Manresa que ha tingut lloc aquest matí a la Cambra. El cercle reconeix que hi ha previstes nombroses actuacions en matèria d'obra pública, però alerta que el territori no n'obtindrà prou rendiment. Un cop més, els representants del teixit empresarial han expressat el seu malestar per la manca d'inversions i per com aquest fet condiciona la competitivitat de les empreses del territori en aspectes com el transport de mercaderies. Concretament, s'ha comptat amb les aportacions del director general d'Iberpotash, José Antonio Martínez Álamo, i del conseller delegat de Torrens Carreras, Jordi Torrens, que han coincidit en la necessitat de millorar les comunicacions viàries i ferroviàries entre Manresa i Barcelona, el port i l'aeroport.

La priorització de la inversió pública en infraestructures seguint criteris d'eficiència econòmica ha estat el tema central de la jornada. En aquest sentit, hi ha hagut acord en què els projectes clau per al Bages són la millora de les línies de tren de passatgers i mercaderies que comuniquen la comarca amb Barcelona, i l'accés per carretera fins a la capital catalana, bé sigui desdoblant la C-55 o abaratint l'autopista.

L'oposició que generen determinades infraestructures s'ha assenyalat com una de les causes per a què s'hagin frenat molts projectes al Bages. És per aquest motiu que s'ha proposat canviar la manera de planificar els projectes per tal que un cop s'hagi decidit que una infraestructura és prioritària no pugui aturar-se. El president de l'empresa Excover, José Pablo Rodríguez-Marín, ha explicat el model francès, en què en primer lloc hi ha un debat públic i un estudi de rendibilitat previ a l'estudi mediambiental i a l'estudi informatiu. Així, un cop superada la fase del debat públic, el desenvolupament del projecte ja no pot tirar-se enrere.

La d'avui ha estat la primera jornada que la Cambra i el Cercle organitzen conjuntament a la capital del Bages. Les dues entitats van signar recentment un conveni de col•laboració amb l'objectiu de crear un nou fòrum de discussió a l'entorn de les necessitats del Bages en matèria d'infraestructures. A partir de jornades, sessions informatives i altres activitats, les dues entitats pretenen difondre la importància de disposar d'unes infraestructures competitives com a condició indispensable per a un bon desenvolupament econòmic i per poder disposar d'una bona qualitat de vida al territori.