La majoria de taxes i l'IBI de Manresa pujaran un 2,5% el 2025, però la de residus ho farà un 11%

Tots els conceptes pugen l'equivalent a l'increment de l'IPC menys el servei de recollida de residus que s'adapta a la normativa europea

L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el regidor d'Hisenda, Pere Massegú
L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el regidor d'Hisenda, Pere Massegú | AjM
Redacció
10 d'octubre de 2024, 15:04
Actualitzat: 16 d'octubre, 13:38h

L'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa proposarà al ple municipal del pròxim 17 d'octubre modificacions a les ordenances fiscals per a l'any 2025 que tenen com a objectiu fer front a l'augment de les despeses ordinàries i incentivar l'activitat econòmica i la creació de llocs de treball.

Les noves ordenances preveuen un augment del 2,5% de la majoria de taxes i preus públics i també de l'IBI, un percentatge que està alineat amb l'IPC, que actualment és del 2,6%. Es tracta del mateix percentatge d'increment que es va aplicar en els exercicis 2022, 2023 i 2024. La proposta ha estat presentada aquest dijous per l'alcalde, Marc Aloy, i el regidor d'Hisenda, Pere Massegú.

Impost sobre Béns Immobles (IBI)

L'Impost sobre Béns Immobles (IBI) tindrà un increment del 2,5% i el tipus impositiu d'urbana passarà del 0,980% a l'1,005%. El govern manresà aposta per mantenir totes les bonificacions: la bonificació del 75% per als habitatges que s'inscriguin a la borsa de mediació de lloguer social que gestiona l'empresa municipal Forum com a Oficina Local d'Habitatge; la bonificació del 60% per als immobles que constitueixen l'activitat d'empreses d'urbanització, construcció i promoció immobiliària, i la bonificació del 50% per la instal·lació de plaques solars, amb un topall de 200 euros/Kw instal·lat i 2.500 euros anuals per a grans instal·lacions. També es manté el recàrrec del 50% per als habitatges d'ús residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent durant un per íode mínim de dos anys.

Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO)

L'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) manté el tipus impositiu del 4% i manté també totes les bonificacions existents, com la bonificació de fins al 65% per a la construcció de naus industrials al polígon del Pont Nou i al Parc Tecnològic i la bonificació del 50% per a les obres de rehabilitació en edificis de més de 45 anys, ambdues introduïdes en l'exercici del 2024.

També es mantenen les que ja estaven vigents el 2023, com les bonificacions del 95% per obres que incorporin sistemes d'energia solar; per a la rehabilitació de façanes, cobertes i mitgeres al Centre Històric; per obres de millora en domicilis de persones grans que formen part del programa de rehabilitació de la Diputació de Barcelona; per la construcció d'habitatges de protecció oficial; per obres de reforma en edificis inclosos en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Històric; per obres en edificis que hagin passat la revisió tècnica municipal, i en les actuacions de rehabilitació d'habitatges realitzades en el marc del projecte finançat per fons Next Generation al barri del Xup, a les Cases de Xocolata i als grups Francesc Cots, Sant Rafael i Cases de La Culla. També existeix una bonificació del 90% per a les construccions, instal&middo t;lacions o obres que afavoreixin l'accessibilitat universal.

A banda, dins d'aquest impost, es proposa actualitzar el mòdul bàsic establert pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC), que passa de 641 euros a 646 el metre quadrat. Es tracta del mòdul que s'utilitza per calcular el cost de les obres sobre el qual s'aplica el tipus impositiu en cas de noves edificacions, reformes, rehabilitacions i enderrocs.

Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE)

L'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) augmenta el 2,5% i manté les bonificacions introduïdes en l'exercici 2024 per inici d'activitat (l'any passat es va aprovar passar del 25% al 50%) i per augment de la plantilla (del 20% al 50%).

Dins el paquet de mesures vinculades a l'activitat econòmica, cal destacar que es manté la reducció del 95% en la taxa per la llicència per a noves activitats comercials i de serveis professionals al Centre Històric de la ciutat.

Taxa de gestió de residus

La taxa de gestió de residus pateix un augment mitjà de l'11,13%. Tal com s'ha explicat, l'increment està relacionat amb la normativa europea, que obliga els ajuntaments a cobrir el 100% del cost del servei amb la taxa. A la vegada, per primer cop s'estableix un preu que va en funció del nombre de residents de cada habitatge.

Així, per als habitatges buits o que tenen 1 resident el rebut serà de 163,19 euros; per als que tenen de 2 a 3 residents serà de 168,39 euros; per als de 4 a 5 residents serà de 175,57 euros, i per als habitatges de 6 o més residents el rebut serà de 184,79 euros. Pel que fa a la tarifa reduïda (tarifa social), per als habitatges de 0 a 1 resident el rebut serà de 38,26 euros; per als de 2 a 3 residents serà de 39,48 euros; per als de 4 a 5 residents serà de 41,16 euros, i per als habitatges de 6 o més residents el rebut serà de 43,32 euros.

Tal com s'ha detallat durant la roda de premsa, del total de 39.130 habitatges que hi ha a Manresa, la majoria són llars amb un màxim de 3 persones (un 81%), un 15,5% són habitatges amb entre 4 i 5 residents i un 3,5% són habitatges amb 6 o més residents.

Pel que fa a la quota comercial, els establiments que fan el porta a porta tindran una part del rebut que serà variable i que anirà en funció del nombre de bujols que tenen.

Amb aquesta revisió de la taxa, l'Ajuntament espera quadrar els números, tal com demana Europa. L'informe provisional elaborat pels serveis tècnics municipals situa el cost del servei per al 2025 en 10,5 milions d'euros. Amb tot, cal subratllar que depèn de molts factors -com per exemple de les tones sense reciclar que es duen a l'abocador, o de la quantitat de selectiva que genera la ciutat- i per aquest motiu caldrà veure el comportament del nou model de recollida amb contenidors intel·ligents per acabar d'ajustar les xifres.

Plusvàlua i vehicles

L'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, conegut com a plusvàlua, passa d'un tipus impositiu del 27,5% al 30%, per compensar la davallada d'ingressos a causa de la nova regulació estatal de l'impost. La majoria d'ajuntaments apliquen aquest percentatge, que és el màxim que permet la Llei d'Hisendes Locals.

Pel que fa a l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (ITVM), es mantenen les bonificacions del 75% per als vehicles elèctrics i del 50% per als vehicles híbrids i amb etiqueta ECO. L'impost en si no augmenta perquè ja s'apliquen les tarifes màximes que permet la llei.