
Toni Llobet durant la roda de premsa. Foto: Mar Martí
L'Ajuntament de Manresa ha anunciat aquest dijous un programa de mesures encaminades a assegurar que la gestió del parc d'habitatges de la ciutat "garanteixi el dret a un habitatge digne per a tothom", segons ha destacat el regidor d'Habitatge, Antoni Llobet. El regidor ha assenyalat que l'objectiu del consistori "no només ha de ser trobar una resposta puntual per cada moment de dificultat", sinó "tenir un coixí per avançar-nos a la cursa". Per això, l'Ajuntament s'ha marcat per aquest 2015 el repte de tenir entre 20 i 25 habitatges en cartera " a punt per ser habitats". Això permetrà, segons Llobet, "anar a l'avançada" i "destensionar el sistema de resposta a les necessitats immediates".
El programa de mesures que vol impulsar el consistori manresà es base en tres eixos. En primer lloc, l'Ajuntament vol tenir "amb el màxim de fiabilitat possible" les dades sobre les necessitats del parc d'habitatge. Segons Llobet, "volem saber quines persones estan en risc de desnonament, quines famílies tenen dificultats per fer front al preu de lloguer, quantes persones viuen habitatges ocupats, entre d'altres". L'objectiu és "tenir totes les dades possibles que ens dibuixin el marc més fiable de les necessitats relacionades amb l'accés a l'habitatge", ha detallat el regidor.
El segon eix es basa en disposar de "forma immediata i permanent" de tota l'oferta d'habitatge existent en condicions avantatjoses. Segons Llobet, en aquest cas és "bàsica" la coordinació entre tots els actors: l'Ajuntament, els serveis socials i l'empresa municipal Fòrum. En aquests moments, ha explicat el regidor, a Manresa hi ha un total de 118 pisos destinats al lloguer social, 53 dels quals són propietat de les entitats bancàries i 65 de titularitat municipal.
La tercera línia és la d'actuar de forma immediata i permanent per respondre a les necessitats urgents. L'Ajuntament estarà en contacte amb els estaments judicials per conèixer tots els casos de possibles desnonaments amb l'objectiu de poder-los evitar i, si no és possible, trobar una solució d'habitatge alternatiu. En aquest sentit, Llobet ha explicat que l'any 2014 hi va haver a Manresa un total de 36 desnonaments, dels quals 27 eren persones que vivien en règim de lloguer i 9 execucions hipotecaries. El primer semestre de 2015 hi ha hagut 12 desnonaments, 10 en règim de lloguer i 2 hipotecaris.
Per fer front a aquesta situació, el regidor d'Habitatge ha avançat que en els propers mesos el consistori vol acumular un "coixí" d'habitatges i preparar-los per ser habitats amb l'objectiu de "poder-nos avançar a la resposta immediata". Segons Llobet, aquesta és una assignatura "que encara no tenim prou aprovada". "Aquest marge d'actuació ens ha de permetre treballar amb condicions de tranquil·litat i saber que tenim cobertes les necessitats que es puguin produir en un futur", ha assegurat Llobet.
D'altra banda, Llobet ha explicat que al proper ple municipal es portarà el dictamen de la redacció del nou Pla Local d'Habitatge. Segons ell, és una "clara declaració d'intencions" que aquesta mesura es porti al primer ple de la legislatura i ha detallat que la redacció es farà en coordinació amb la regidoria d'Habitatge, de Serveis Socials, l'empresa municipal Fòrum, així com també amb la Taula Municipal d'Habitatge i diversos col·lectius de la ciutat. A més, al ple municipal també s'ha d'aprovar el Programa d'inspecció i intervenció de l'Ajuntament de Manresa sobre els habitatges desocupats en situació anòmala que, entre d'altres, preveu la capacitat sancionadora als bancs.