Mena visita les obres de la futura Fundació CTM

Es preveu que el nou edifici es pugui inaugurar a principis de 2013

Publicat el 02 de maig de 2012 a les 20:05
Francesc Xavier Mena amb diverses autoritats locals. Foto: S&H

El conseller d'Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, ha visitat l'estat de les obres del futur edifici que la Fundació CTM Centre Tecnològic – que forma part de TECNIO, l'única xarxa que potencia la transferència tecnològica i la innovació empresarial a Catalunya – està construint al Parc Central (Parc Tecnològic de la Catalunya Central).

L'amfitrió de l'acte ha estat l'alcalde de Manresa i president de la Fundació CTM Centre Tecnològic, Valentí Junyent i Manel Rosell, president del consell executiu de la Fundació CTM Centre Tecnològic i també s'ha comptat amb la presència de la directora de Serveis Territorials d'Empresa i Ocupació a la Catalunya Central, Bàrbara Minoves i el Xavier Ferràs, Director Unitat d'Innovació Empresarial de ACC1Ó, Generalitat de Catalunya.

L'acte ha començat a les 11.00h amb una reunió on s'han exposat les diferents activitats del CTM i s'han visitat les actuals instal·lacions ubicades a l'Av. de les Bases de Manresa, 1. Al centre s'han reunit amb el director general del CTM, José Manuel Prado, el director Comercial, Jordi Martí i el director de Gestió Interna, Xavier Codinach.

Un cop finalitzada la visita a les actuals instal·lacions, els representants institucionals i els responsables del centre s'han dirigit al Parc Tecnològic de la Catalunya Central, on la Fundació CTM Centre Tecnològic està realitzant les obres de construcció del seu futur edifici corporatiu.

La col·locació de la primera pedra va tenir lloc el passat mes de juliol de 2011 i es preveu finalitzar les obres a principis de 2013.

Sobre el nou edifici de la Fundació CTM Centre Tecnològic
Els terrenys objecte del present Projecte Bàsic es troben inserits en el sector Parc Central, situats al nord de Manresa, just per sobre de la ronda nord,a l'indret anomenat "El Serrat del Guix", entre l'antiga fàbrica d'aquest nom, la línia que defineix el límit del terme municipal amb Sant Fruitós de Bages, el marge i camí  existent al costat de la línia dels ferrocarrils de la Generalitat.

El Parc Tecnològic se situa com a punt final de la via principal del polígon industrial dels Dolors, el carrer de Sallent, que enllaça directament el futur Parc amb el centre mitjançant la plaça Prat de la Riba. El Parc a més, se situa dins d'un entorn paisatgístic de gran qualitat, ja que té a l'altre costat del ferrocarril el Parc de l'Agulla, el més important equipament de lleure de Manresa i rodalies. Aquest àmbit es troba travessat per un canal secundari de la Sèquia que desapareix per sota de la Fàbrica del Guix.

L'estratègia principal per resoldre l'estens i complex programa de la  Fundació CTM es materialitza perforant amb un seguit de tres patis disposats transversalment a la directriu principal de l'edifici. Aquesta disposició permet alhora incorporar llum natural a les diferents dependències de l'edifici així com organitzar modular i flexiblement els diferents espais. La superfície total construïda serà de 8.200m2.

Aquests patis assoleixen també un paper fonamental, tant des del punt de vista d'extensió de les diferents activitats internes, com des del punt de vista de dispositius que milloraran el confort climàtic i l'estalvi dels consums energètics. Un seguit de lamel·les i un cobert transparent així com un sistema de ventilació permetran regular les diferents temperatures de confort de l'edifici.  

Les diferents àrees es podran desenvolupar tant en nivells horitzontals com en compartimentació vertical coincidint amb els volums interiors. Així doncs, i a grans trets, el programa s'organitza de la següent manera:

A l'àrea més pròxima al vestíbul s'hi disposa el programa més públic, la recepció, les sales de reunions mixtes i la sala noble a la planta baixa, per darrera s'organitza l'Àrea de Tecnologia de Materials vinculada als tallers i laboratoris de gran format i als molls de càrrega. Alguns d'aquests laboratoris-tallers es situen estratègicament en aquest nivell per tal d'evitar vibracions o interferències acústiques.

Al segon nivell i en relació vertical es desenvolupa la resta del programa de l'Àrea de Tecnologia de Materials així com l'Àrea de Processos de Conformació i la de Bioenginyeria; al voltant del primer pati i en posició de capçalera de l'edifici es situa l'Àrea de Simulació i Disseny Innovador.

El darrer nivell s'organitzen les àrees de Tecnologia  Ambiental a cavall dels tres patis i en una posició central, també l'Àrea de Suport a la Innovació com a capçalera en front de la rambla i l'Àrea de Direcció com a capçalera de l'edifici. Finalment l'Àrea d'Energia es situa al llarg de la façana nord-est.