
Tots els centres educatius i la Residència d'Avis de Navàs introduiran els productes ecològics i de proximitat en els seus menús escolars de forma progressiva. És una iniciativa conjunta i pionera al país entre la regidoria de Medi Ambient i Món Rural, els centres educatius públics i concertats, les AMPES, la Residència d'Avis i persones títol individual.
Aquest dimarts 4 de setembre s'ha escenificat la iniciativa amb la signatura d'una Carta de Compromís on tots els centres prenen la determinació de començar a introduir de forma progressiva els productes ecològics i naturals als seus menús, a prioritzar la compra de productes de proximitat, a continuar treballant la separació de la brossa, a incentivar l'ús de carmanyoles o embolcalls no contaminants als centres, a incentivar el consum d'entrepans i productes saludables per als esmorzars i berenars, a utilitzar el compostador de la orgànica també com una eina pedagògica, a potenciar les activitats que fomentin les bones pràctiques alimentàries i el respecte al medi ambient.
En nom de l'Ajuntament de Navàs, el regidor de Medi Ambient i Món Rural, Joan Fernandez, vol agrair públicament la implicació de tots els centres que són l'Escola Bressol "La Quitxalla", Col·legi Sant Josep, L'Institut-Escola Sant Jordi, l'Escola Diocesana de Navàs i la Residència d'Avis de Navàs, i de totes les persones que han fet possible l'empresa d'aquesta iniciativa i destaca la importància que té que sigui impulsada per tots els centres de forma conjunta, en un clima d'entesa i positiu que ha de permetre continuar la tasca coordinadament i obrir noves vies de col·laboració entre els centres.
Aquests centres volen prendre el compromís en la millora de les bones pràctiques en el consum i activitats diàries (el consum responsable). Un compromís que vol accentuar el respecte al medi ambient i a l'ecosistema del nostre planeta. Una bona manera de fer-ho, entre altres, és la potenciació del consum de productes de procedència ecològica o bio, ja que han estat produïts amb el màxim respecte al medi i a la salut de les persones.
Per als impulsors de la iniciativa, incentivar el consum de productes ecològics és també, en certa manera, recuperar la nostra història i la nostra tradició. Els nostres avantpassats es van transmetre, de generació en generació, el coneixement en la pràctica i el treball de l'economia del moment, que ara situaríem en l'entorn rural: l'agricultura, l'horticultura, l'explotació del bosc, l'ús de l'aigua, l'aprofitament del vent, del sol, de la lluna i tants coneixements que ara intentem recuperar sota la denominació de producte o pràctica ecològica. Recuperem la consciència de l'estalvi i l'ètica en l'ús de productes naturals i de proximitat, l'aprofitament i el no malbaratament dels recursos que ens dóna la terra. Pràctiques ramaderes i agrícoles que no utilitzen productes químics ni genèticament modificats i que respecten el cicle natural de les plantes i animals, obtenint així uns productes de més qualitat i més sans.
Creuen que la incorporació en les nostres dietes de productes ecològics ha de significar una millora de la nostra salut, per tant, un bé col•lectiu. Consumir productes de proximitat és una acció que potencia econòmicament les nostres contrades i alhora disminueix costos i contaminació. Opinen també que cal potenciar la dieta mediterrània i l'alimentació equilibrada i saludable, en tots els àpats, i a l'escola això pren importància ja que molts dels nostres nens i nenes esmorzen, dinen i fan el berenar a l'escola. Per tant creuen que poden influir en la millora de la seva alimentació i costums alimentaris.
Segons el Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) la producció ecològica a Catalunya ha batut rècords aquest darrer any. El creixement més gran s'ha detectat en els cultius típicament mediterranis, com ara la vinya i l'olivera, i en totes les activitats transformadores.